Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vaker hypotheekgarantie bij verbouwingen

01-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis-euro_43.jpg
In de eerste helft van dit jaar is meer gebruikgemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename is niet het gevolg van meer verhuizingen, maar wel werd vaker een beroep gedaan op de garantieregeling om verbouwingen te financieren.
70.000 huishoudens
Uit cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen blijkt dat 70.000 huishoudens in de eerste helft van dit jaar gebruikmaakten van de NHG en dat zijn er 10.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste zes maanden van dit jaar financierden 19.000 huishoudens hun verbouwing met NHG, bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. Huiseigenaren hebben de mogelijkheid om bij verbetering van de woning de volledige hypothecaire lening te herfinancieren met NHG en kunnen dan profiteren van een lagere rente.
Tijdelijke verhoging
De grens van de NHG is in 2009 tijdelijk verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro. Volgens directeur Karel Schiffer van het waarborgfonds blijkt die verhoging een effectief middel te zijn om verdere stagnatie van de markt van koopwoningen tegen te gaan. Het gebruik van de NHG in het ,,verhoogde segment'' is gestegen van 7300 keer in de eerste helft van vorig jaar naar 8300 dit jaar.
Waarborgfonds
Het waarborgfonds nam in de eerste helft van dit jaar van ruim 900 huishoudens de restschuld over. Deze mensen konden vooral door werkloosheid of echtscheiding de hypotheek niet meer betalen en moesten de woning met verlies verkopen. Schiffer verwacht dat dit aantal in heel 2011 zal uitkomen op 2000.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!