Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vaker huurverhogingen op particuliere woningmarkt

08-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
huizenprijzen huis koopwoning 1127
Van alle particulier verhuurde woningen wordt de helft aangeboden met een tijdelijk huurcontract. In de praktijk zorgt dit ervoor dat huren vaker worden verhoogd. Huurders komen sneller op straat te staan. Het journalistieke onderzoeksplatform Investico concludeert dit, na research in samenwerking met Trouw , De Groene Amsterdammer en de Rotterdamse nieuwssite Vers Beton.
Voor een steekproef werd bij meer dan 160 verhuurmakelaars navraag gedaan over de huurcontracten van in totaal 259 huizenadvertenties. 47 procent van de huizen en appartementen werden met een tijdelijke contract wordt aangeboden.

Plannen minister Blok

Voormalig minister voor Wonen Stef Blok kwam vijf jaar geleden met het plan van de flexibele huurcontracten. Het kabinet hoopt verhuurders daarmee te verleiden eerder woonruimte aan te bieden omdat ze de zekerheid hebben dat een huurcontract eindigt. Daarbij zou hij de belofte hebben gedaan aan de Tweede Kamer dat flexibele huurcontracten een uitzondering zouden blijven.
Volgens Investico is dat dus niet gebeurd. De wet heeft volgens het platform het aantal huurwoningen niet vergroot, maar de rechten van veel huurders wel beperkt. Huurders in de particuliere sector verhuizen nu ook vaker, en dat heeft een snellere huurstijging mogelijk gemaakt. Bovendien wordt bij een derde van de tijdelijke contracten ook een minimum-huurperiode afgesproken. Dat is in strijd met de wet.

Ministerie evalueert nog

Het ministerie liet Investico weten de uitkomst van zijn eigen evaluatie te willen afwachten. Die wordt verwacht rond de zomer van volgend jaar. ANP /  Investico
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!