Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vaker bezwaar tegen orgaandonatie

26-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Donor-registratie-930
Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming geeft voor orgaandonatie is gestegen tot 1,71 miljoen. Dat zijn er 152.000 meer dan begin vorig jaar, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
700.000 
Tegelijkertijd zijn er ook meer mensen die juist wel toestemming geven voor orgaandonatie. Hun aantal is sinds begin 2016 toegenomen met 36.000 tot 3,6 miljoen. Volgens het statistiekbureau laten nu iets meer dan 700.000 mensen de beslissing of organen verwijderd mogen worden over aan nabestaanden.
6 miljoen mensen
Inmiddels staan er ruim 6 miljoen mensen (twaalf jaar of ouder) geregistreerd in het donorregister. Dat komt overeen met 41 procent van de Nederlanders in die leeftijdsgroep. Van de geregistreerden geeft 28 procent geen toestemming voor orgaandonatie.
Wetswijziging 
In september vorig jaar is een wetswijziging aangenomen in de Tweede Kamer, waardoor alle personen ouder dan achttien per post wordt gevraagd of zij al dan niet orgaandonor willen zijn. Wanneer iemand na twee berichten nog niet gereageerd heeft, wordt aangenomen dat hij of zij geen bezwaar heeft tegen orgaandonatie. Dat betekent dat na overlijden de organen en weefsels van de persoon gebruikt kunnen worden voor transplantatie, en voor wetenschappelijk onderzoek op organen die bij nader inzien niet geschikt blijken voor transplantatie. Nabestaanden kunnen wel bezwaar maken tegen deze beslissing.
Nog niet van kracht
De maanden nadat de nieuwe wet werd aangenomen door de Tweede Kamer, vorig jaar, waren er volgens het CBS veel meer Nederlanders die zich inschreven in het donorregister (al dan niet als donor). De nieuwe regels moeten nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer en zijn dus nog niet van kracht.
Goede zaak
Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die het voorstel voor het nieuwe stelsel indiende, vindt het toenemende aantal registraties een goede zaak. ,,Ook een nee-registratie geeft duidelijkheid. Daarmee zorgen we ervoor dat nabestaanden op moeilijke momenten niet voor deze zware keuze komen te staan'', aldus Dijkstra. Ze wijst er wel op dat van bijna 9 miljoen mensen nog niet bekend is of ze wel of geen donor willen zijn. ,,Het zou goed zijn als zo veel mogelijk mensen aangeven of ze wel of geen donor willen worden.'' ANP

Meer over:

orgaandonatie, cbs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!