Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakbonden weg uit pensioendebat in 66e minuut

06-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_pensioen
Actievoerders van de vakbonden hebben na 66 minuten een pensioendebat in de Tweede Kamer verlaten. Zij wilden daarmee hun eis kracht bijzetten om de AOW-leeftijd op 66 jaar vast te zetten.
In het debat leverde de oppositie forse kritiek op de pensioenplannen van het kabinet. Partijen vrezen dat de voorgestelde vernieuwingen van het stelsel helemaal verkeerd uitpakken. Het is de oppositie ook een doorn in het oog dat de regering al begint met de verbouwing van de pensioenen zonder akkoord met de vakbonden en werkgevers, die in principe over deze oudedagsvoorziening gaan.

'Afblijven van de pensioenpotten'

De plannen van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees bieden ,,zelfs geen begin van een oplossing'', meent Kamerlid Edgar Mulder van de grootste oppositiepartij PVV. Volgens hem moet de minister afblijven van de pensioenpotten. Koolmees zou er uitsluitend voor moeten zorgen ,,dat de dreigende kortingen op pensioenen voor miljoenen Nederlanders van tafel gaan''.

Hervatting

PvdA'er Gijs van Dijk vindt dat de plannen doen denken aan de uitbouw van een wankel huis met een slecht dak. Hij roept op tot een snelle hervatting van het pensioenoverleg met vakbonden en werkgevers. SP'er Bart van Kent noemt de voorstellen een ,,kernbom in de onderhandelingen''. Koolmees zou de werknemers chanteren door niets te willen doen aan de verlaging van de pensioenen.

Provocatie

Ook GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders spreekt van een provocatie, omdat het kabinet begint met het uitwerken van de gewenste veranderingen zonder uitgestoken hand naar de vakbonden. ,,De polder wordt aan de kant geschoven.''
Meerdere partijen, waaronder 50PLUS, hameren op andere rekenregels om kortingen te voorkomen. ,,De pensioenfondsen puilen uit'', benadrukte Martin van Rooijen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!