Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakantiewoningen: de nieuwste beleggingshype?

10-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
372 keer bekeken
  •  
huis nieuwbouw 930x520
De markt voor vakantiewoningen is booming. Geniet van zon, zee en rust. En als je er niet bent, verhuur je het lekker. Dan verdien je er ook nog wat mee. Bovendien, voor je spaargeld krijg je niks meer bij de bank en geld in huizen beleggen is altijd slim. Of toch niet?
Groei recreatiewoningen
In Nederland zijn volgens de laatst bekende cijfers (2016) in totaal zo’n 130.000 recreatiewoningen. Maar er komen er steeds meer bij. “Ongekende groei markt recreatiewoningen zet door” schrijft de Nederlandse Vereniging van Makelaars vorig jaar augustus. Tussen 2014 en 2016 – recentere cijfers zijn nog niet beschikbaar - verdubbelde de verkoop van recreatiewoningen ruim. In 2016 werden 3750 vakantiewoningen verkocht. De verkoopprijzen liggen nog flink onder de gemiddelde prijs in topjaar 2008, net voor aanvang van de crisisjaren toen de huizenprijzen en ook die van vakantiewoningen fors daalden.
Waardestijging
In 2008 kostte de gemiddelde recreatiewoning 170.000 euro, in 2016 was dat weer opgeklommen uit een diep dal naar 140.000 euro, volgens onderzoek in opdracht van de NVM. Ruimte voldoende dus nog voor een verdere waardestijging, zo lijkt het. En dat lijkt voor potentiële kopers en beleggers interessant. Zeker als ze een bestemming zoeken voor hun spaargeld dat bij de bank niets meer opbrengt.
Rendement
Is daarmee de vakantiewoning het nieuwe lievelingetje voor beleggers? Volgens vastgoedeconoom Dirk Brounen moet dat worden betwijfeld. “Als jij voor jezelf een tweede woning wilt voor je eigen plezier, het romantische idee, moet je het vooral doen. Maar als je het puur als belegging doet, als je erop wilt verdienen, moet je voorbij het romantische plaatje dat de makelaar voorschotelt kijken.”
“Er is nu een – tijdelijke – druk op de markt, waardoor de prijzen stijgen. Maar over 15 jaar als de babyboomers gaan verkopen is het aanbod veel groter dan de vraag en dat zal de prijs flink drukken en daarmee het rendement op je woning. En dat vertelt de makelaar van zo’n vakantiewoning er niet bij. Als het je om een investering in de toekomst gaat, als je geld wilt wegzetten voor later, moet je dus ook lange termijn kijken. Wat brengt het mij op uiteindelijk op?”
“En als je het overweegt, neem dan alle kosten in overweging. De kosten van onderhoud – vaak relatief hoger dan bij een gewone woning – schoonmaak, bemiddelingskosten als je het uitbesteedt. Veel mensen die dit doen willen ontzorgd worden en besteden de verhuur uit, maar daar betaal je dus ook voor.”

Zon, zee, rust en geluk

Roeland Kimman, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars vindt ook dat voorzichtigheid geboden is. “De nichemarkt van de vakantiewoningen is conjunctuurgevoeliger. We hebben een flinke crisis achter de rug, waardoor de huizenprijzen flink daalden. Dat zijn veel mensen alweer vergeten. Hou er ook rekening mee dat de doelgroep – die wat te besteden heeft – kleiner is en dat als je je vakantiewoning weer wilt/moet verkopen dat wel ruim een jaar kan duren.”
“Al is het het rendement meer in zon, zee, rust, geluk dan in keiharde euro’s. Ik denk dat veel mensen zullen denken: als ik toch niks krijg voor m’n spaargeld, dan heb ik er liever wat meer genot van en stop ik het in een huisje. Maar om op flinke winsten te speculeren, is niet zo reeël. Tenzij je bewust belegt (kleinere groep) in zeer populaire toeristische gebieden (de kust) waar er nog veel bijgebouwd wordt zoals in Zeeland en de vraagprijzen niet 3 x over de kop gaan zoals op Waddeneilanden waar niet meer bijgebouwd wordt.”
Kimman geeft een aantal tips waar je op moet letten als je een vakantiewoning koopt.
De NVM heeft vorig jaar een eigen onderzoek gedaan naar de markt van recreatiewoningen. Dat onderzoek kun je hier lezen .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!