Kassa

Vakantieverhuur in delen oude centrum Amsterdam per 1 juli verboden

25-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
amsterdam huizen vastgoed centrum 1127
Het verhuren van je huis in het oude centrum van Amsterdam is vanaf 1 juli definitief verboden. In de rest van de stad mag het alleen nog met een vergunning en dan voor maximaal 30 nachten per jaar aan ten hoogste vier personen. Het stadsbestuur legt met deze maatregelen vakantieverhuur nog verder aan banden, zo meldt wethouder Laurens Ivens (bouwen en wonen).
Het verbod gaat gelden in de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Daar staat door toerisme de leefbaarheid voor bewoners dusdanig onder druk dat een verbod op vakantieverhuur noodzakelijk is.
Tot eind mei konden Amsterdammers hun mening geven over het in te voeren verbod in de binnenstad. Van de 780 insprekers bleek driekwart er voorstander van te zijn, voor sommigen zou vakantieverhuur zelfs in de hele stad verboden mogen worden. "Maar dat is binnen de huidige wet- en regelgeving niet haalbaar", zegt Ivens.

Europese regels

Volgens Europese regels mag toeristische verhuur alleen worden beperkt als er een 'dwingende reden van algemeen belang' is. Het stadsbestuur kan daarom alleen ingrijpen in die wijken waar de balans aantoonbaar ernstig is verstoord. Dat is het geval in de oude binnenstad en het stuk grachtengordel daar ten zuiden van, zo heeft de gemeente laten onderzoeken.
De regeling geldt voorlopig voor twee jaar. Blijkt dan dat ook in andere wijken sprake is van overlast door vakantieverhuur, dan kunnen nieuwe verbodswijken worden aangewezen.

Verhuur sterk gegroeid

De toeristische verhuur van woningen in de hoofdstad is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Zo wordt 1 op de 15 woningen in Amsterdam online aangeboden en is het aanbod op de verschillende verhuurplatforms vervijfvoudigd, naar ongeveer 25.000 advertenties per maand.

Reactie Airbnb

Verhuursite Airbnb laat in een reactie weten dat 96 procent van de Airbnb-accommodaties buiten de genoemde gebieden liggen en juist het toerisme helpt te verspreiden buiten het centrum. "We zijn erg bezorgd omdat deze voorstellen illegaal zijn en de basisrechten van Amsterdammers schenden, alsook inkomsten afnemen in deze moeilijke tijden", aldus Tom Kunzler, woordvoerder Airbnb. Kunzler geeft aan dat ze een reeks maatregelen hebben geïntroduceerd, om problemen met (geluids)overlast in Amsterdam aan te pakken. Zo is er een nieuwe telefonische hulplijn die 24/7 bereikbaar is voor buurtbewoners. "De Tweede Kamer stemt binnenkort over nieuwe landelijke wetgeving over vakantieverhuur met steun van gemeenten en platforms. We willen samenwerken met Amsterdam aan duurzame oplossingen en geen korte termijn oplossingen die kostbaar, verwarrend en schadelijk zijn voor Amsterdammers en het lokale bedrijfsleven in deze uitdagende tijden."
Bron: Airbnb/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!