Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakantiegeld 2023: wie krijgt er meer en wie moet het met minder doen?

12-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
162519 keer bekeken
  •  
vakantiegeld_1127x634

Mei is traditiegetrouw de maand waarin het vakantiegeld wordt uitbetaald. Een welkom financieel extraatje. Wie kunnen dit jaar meer tegemoet zien en wie moet het netto met minder vakantiegeld stellen? En geven de Nederlanders het ook echt uit aan vakantie? Of wordt het voor wat anders gereserveerd? Wij zetten de top 6 voor favoriete bestemmingen voor het geld op een rij.

Als je werkt, heb je ook recht op vakantiegeld. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag. Maar hoeveel vakantiegeld krijg je? Dit jaar ontvangen vooral werknemers met loon tot 3.000 euro bruto per maand netto iets meer vakantiegeld. Terwijl hogere inkomens er netto op achteruitgaan. Dat blijkt uit berekeningen van salarisdienstverlener ADP.

Door veel werkgevers wordt het vakantiegeld ieder jaar in mei uitbetaald. Dan heb je het in elk geval voor de zomervakantie op je rekening staan.

Minimaal 8 procent vakantiegeld

Iedereen die werkt heeft in ieder geval recht op minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris als vakantiegeld. Er wordt over een periode van een jaar, bijvoorbeeld van mei tot mei, gekeken naar het loon dat je hebt verdiend. Hierover wordt het vakantiegeld berekend dat jij zult ontvangen. 

Betalingen zoals winstuitkeringen of eindejaarsuitkeringen mogen niet worden meegerekend. Ben je ziek? Geen zorgen, ook als je ziek bent, bouw je je vakantiegeld nog steeds op.

Dit jaar meer vakantiegeld voor lagere inkomens

De lagere inkomens ontvangen dit jaar iets meer vakantiegeld. Iemand met een maandloon van 1.000 euro bruto krijgt 15 euro netto extra vakantiegeld. Bij 1.250 euro bruto per maand wordt er netto 18 euro meer gestort.

Vanaf modaal wordt het extra geld voor vakantie ‘afgeknepen’. Zo ontvangt een werknemer met een modaal maandsalaris (3.086 euro) 18 euro netto minder in vergelijking met 2022. Verdien je twee keer modaal? Dan ontvang je 39 euro minder dan vorig jaar. Drie keer modaal krijgt 579 euro netto minder uitgekeerd.

"Dat komt doordat je bij een inkomen daartussen net in een ander belastingtarief valt", zegt Dik van Leeuwerden van ADP. "Qua vakantiegeld gaan mensen die meer dan modaal verdienen er dus net iets op achteruit." Hiernaast speelt de algemene heffingskorting een rol bij het vakantiegeld, deze is namelijk inkomensafhankelijk.

Meer of minder vakantiegeld? Dat is het gevolg van politieke keuzes

Maar waarom verschilt de hoogte van het vakantiegeld zo met vorig jaar? Dit is een gevolg van politieke keuze, legt Van Leeuwerden uit. "Met Prinsjesdag is vorig jaar behoorlijk aan de knoppen gedraaid door het kabinet. Alles stond in het teken van koopkrachtherstel vanwege de hoge inflatie", aldus de salarisexpert.

Grootverdieners houden dus een stuk minder over, terwijl mensen die onder modaal verdienen juist een extra zakcentje krijgen.

Waar geven mensen hun vakantiegeld aan uit? De top 6

Het idee achter het vakantiegeld is natuurlijk dat je het in de zomer spendeert aan je vakantie. Maar toch geven veel mensen het hier helemaal niet aan uit, geven diverse onderzoeken aan. Waar wordt het vaakst voor benut?

1. Sparen

Maar liefst 44 procent zet het vakantiegeld meteen opzij om te sparen.

2. Zomervakantie

Een flink deel geeft het wel uit aan vakantie. Dit gaat om 42 procent.

3. Dagjes uit

In plaats van een hele vakantie bekostigt 20 procent van de mensen dagjes uit van hun vakantiegeld.

4. Stedentrips

Ook aan de korte reisjes wordt gedacht. 13 procent van de mensen besteedt hun vakantiegeld aan een stedentrip.

5. Verbouwingen

Op plek nummer vijf staat verbouwingen. 12 procent van de mensen verbouwt iets in of om het huis met het verkregen vakantiegeld.

6. Schulden aflossen

Niet iedereen heeft het privilege om het vakantiegeld uit te geven aan leuke dingen of opzij te zetten op een spaarrekening. Deze mensen hebben het extraatje domweg nodig om financieel het hoofd boven water te houden.

Vakantiegeld op je spaarrekening zetten loont weer meer

Wie ervoor kiest om het op de spaarrekening zetten, heeft hier eindelijk weer wat profijt van. De rentes op spaarrekeningen zijn voor het eerst in jaren flink aan het stijgen. "Je krijgt nu gemiddeld 1,28 procent rente op een spaarrekening. Dit is sinds 2014 niet zo hoog geweest", zegt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Spaarrente.nl.

De spaarrentes zijn vooral het afgelopen jaar flink omhoog geklommen. Eind mei 2022 was de gemiddelde rente op een spaarrekening nog 0,05 procent. De 1,28 procent die je nu gemiddeld krijgt, is ruim 25 keer zo hoog.

Sinds 2014 is de rente op een spaarrekening niet zo hoog geweest. Toen kreeg je gemiddeld 1,40 procent rente op je spaarrekening. "We kunnen dus gerust stellen dat het nu sinds jaren eindelijk weer eens loont om je vakantiegeld op een spaarrekening te zetten", aldus Bulthuis.

Bronnen: Rijksoverheid.nl, ADP, NOS, Spaarrente.nl, Robeco.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!