Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakantie begonnen voor veel examenkandidaten

24-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_49.jpg
Voor de meeste middelbare scholieren zit sinds vrijdag het eindexamen erop. De laatste examens zijn officieel dinsdag 27 mei, maar voor heel veel leerlingen was vrijdag al het laatste examen. Volgende week volgen nog vakken als Turks, Fries en Arabisch. In juni zijn dan nog de herexamens, maar voor velen is het nu: vakantie!
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg tot nu toe ongeveer 107.000 klachten binnen. Vorig jaar waren het er aan het eind van de hele examenperiode 147.000. Vrijdag waren het er betrekkelijk weinig, ongeveer 600, aldus een woordvoerster.
Geen bron
Eindexamenkandidaten klaagden de afgelopen dagen onder meer over het vwo-examen aardrijkskunde. In een vraag werd verwezen naar 'bron 2', maar deze bron ontbrak in het bronnenboekje dat bij het examen hoort. Het Cito, het bedrijf dat de examens maakt, heeft al laten weten dat alle examenleerlingen punten krijgen voor deze vraag, ongeacht wat ze hebben ingevuld.
Zelfde dag
Vwo'ers met zowel Grieks als wiskunde in hun pakket klaagden dat ze het vervelend vonden dat de examens van die moeilijke, vaak tijdrovende vakken, op dezelfde dag (dinsdag) waren. De vwo-examens wiskunde A en B vonden de klagers vooral ,,erg lastig'' met ,,veel te specifieke vragen''. Havisten die examen filosofie deden kregen naar hun smaak te veel onbekende filosofen voorgeschoteld.
EVRM
Een andere vraag die als lastig werd ervaren was deze in het havo-examen maatschappijwetenschappen : Waar gaat artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) over en wat voegt het toe aan artikel 7 van de grondwet? ,,Weet u zo’n wetsartikel uit uw hoofd?’’, vroeg het LAKS zich af.
Grondwet
Overigens werd de vraag wel ingeleid met enige uitleg over artikel 7 van de grondwet, waarin de vrijheid van meningsuiting is verankerd. Het bewuste artikel 10 van het EVRM garandeert het recht van de burger als ontvanger van informatie: de overheid mag burgers niet beletten informatie te zoeken.
ANP

Meer over:

examens, laks, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!