Kassa

Vaccinatiestrategie: wie krijgt welk vaccin en wanneer?

  •  
05-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2078 keer bekeken
  •  
vaccinatie2

Naar verwachting worden vanaf begin februari, na de zorgmedewerkers, de meest kwetsbare mensen als eerste gevaccineerd. Daarna volgen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medische indicatie. Naar schatting gaat het om 1,8 miljoen mensen die vanaf medio februari worden geprikt.

Volgens de vaccinatiestrategie van het kabinet krijgt deze groep mensen het AstraZeneca-vaccin, ook wel bekend als het Oxford-vaccin. Dit medicijn moet nog wel worden goedgekeurd.

Na deze groep mensen volgen vanaf medio maart thuiswonende senioren tussen de 60 en 75 jaar. Naar schatting gaat het in deze groep om 3 miljoen mensen. Voor hen is het BioNTech/Pfizer vaccin, ook bekend als Comirnaty, bedacht. Bijna tegelijk zullen ook de vaccinaties beginnen van thuiswonenden die ouder zijn dan 75 jaar en niet-mobiele thuiswonende mensen tussen de 60 en 75 jaar. Deze mensen krijgen volgens de planning het Moderna-vaccin.

Geen medische klachten? Inenting in tweede en derde kwartaal

De grote bulk Nederlanders, mensen tussen de 18 en 60 jaar zonder medische klachten, wordt in het tweede en derde kwartaal ingeënt. Het gaat om ruim 7,1 miljoen mensen. Zij krijgen een inenting met het Astra-Zeneca-vaccin of een ander beschikbaar vaccin. Deze inenting loopt via de huisartsen en GGD'en.

Driekwart Nederlanders wil zich laten vaccineren

Drie op de vier Nederlanders willen zich laten vaccineren. Dat meldt de NOS naar aanleiding van een enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos onder ruim duizend Nederlanders. Half december lag de vaccinatiebereidheid nog op 69 procent.
Bron: ANP, NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

doortje1994
doortje19945 feb. 2021 - 10:53

Waarom is de groep zorgmedewerkers die met mensen met een geestelijke en lichamelijke beperking werken uit de lijst gehaald. Hun cliënten worden wel gevaccineerd. Maar zij zelf zijn uit de lijst vsn zorgpersoneel gehaald. Worden gevaccineerd als hun leeftijdsgroep aan de beurt is.

Kwempy
Kwempy6 jan. 2021 - 10:58

Is nu de groep kwetsbare ouderen tussen 60 en 75 verdwenen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!