NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Vaccinaties scheelden duizenden doden'

22 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
naald930x520
Rijksvaccinatieprogramma’s hebben 6000 tot 12.000 sterfgevallen voorkomen bij mensen die zijn geboren tussen 1953 en 1992. Dat bijkt uit onderzoek van Maarten van Wijhe, die er volgende maand op hoopt te promoveren in Groningen. Hij keek naar het effect bij difterie, kinkhoest, tetanus, polio, mazelen, bof en rubella (rodehond).
Ook het aantal gemelde ziektegevallen is sterk verminderd, becijferde de wetenschapper: 50 procent minder bij rubella en zelfs 90 procent bij polio.

Doelmatigheid

Toch moeten we, volgens de universiteit van Groningen namens de promovendus, beseffen dat de doelmatigheid kan veranderen. Effecten moeten in de gaten worden gehouden. Intussen moet het belang van de prikken steeds worden benadrukt.

Weigeraars

Deze maand is geopperd dat ouders die hun kind niet laten vaccineren, gekort worden op de kinderbijslag. Er zijn zorgen over het groeiende aantal weigeraars. Jonge hoogopgeleiden vinden bijvoorbeeld dat de natuur zijn werk moet doen. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!