Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vaccinatiegraad kinderen daalt niet verder

23 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
vaccinatie2
In een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat dat het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma vorig jaar niet verder is gedaald.
Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald, staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Vaccinatiegraad

De gemiddelde percentages voor vaccinaties tegen difterie, tetanus, kinkhoest en polio en de BMR-vaccinatie (ronde hond, mazelen en bof) liggen ruim boven de 90 procent. Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV (baarmoederhalskanker) is met 45,5 procent volgens het RIVM gelijk aan het jaar ervoor.
Het gezondheidsinstituut stelt: "Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend."

Positieve signalen

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) spreekt van "positieve signalen", maar benadrukt ook dat het werk nog niet gedaan is. "Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger."
Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. Er was een groeiende groep ouders in de afgelopen jaren die hun kinderen niet liet vaccineren, onder meer uit angst voor bijwerkingen of wegens religieuze redenen. ANP

Meer over:

, , , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!