Vaccinatie kinderen vanaf 23 november
10-11-2009
• leestijd 2 minuten
Over twee weken begint de vaccinatie van kinderen van zes maanden tot en met vier jaar tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag gezegd. De GGD gaat deze vaccinatiecampagne uitvoeren.
Dat is een ,,enorme job'', aldus Klink, die het advies van de Gezondheidsraad overneemt om kinderen van zes maanden tot en met vier jaar in te enten tegen de griep. Voor kinderen tot en met een half jaar zijn de vaccins nog niet afdoende getest op veiligheid en effectiviteit. Hun ouders en broers en zussen zouden er goed aan doen prikjes tegen de griep te halen om de zuigelingen te beschermen tegen besmetting.
Volgens Klink zijn er voldoende vaccins beschikbaar om iedereen in te enten die tot een medische risicogroep behoort. Naast de nieuwe groep van jonge kinderen zijn dat zwangeren, 60-plussers en mensen met suikerziekte en long- en hartproblemen en dus ook bijvoorbeeld jongeren met astma. Het gaat in totaal om 1,1 miljoen mensen die erbij kunnen komen.
Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is veilig, benadrukte Klink nog eens. De autoriteiten die daarover gaan, testten de vaccins en stellen volgens de minister met overtuiging dat ze effectief en veilig zijn en dat eventuele bijwerkingen gering zijn. Vooral op internet circuleren berichten dat het vaccin niet veilig is. Maar volgens de minister zijn die niet wetenschappelijk onderbouwd.
De vaccinatie is niet verplicht. Toch deed Klink een dringend beroep op medisch personeel om zich te laten inenten, omdat zij zwakke patiënten kunnen besmetten. Bovendien moet er voldoende zorgpersoneel zijn op het moment dat de griep op nog grotere schaal om zich heen grijpt. Ook zwangeren krijgen van Klink het ,,indringend'' advies zich vanaf de vierde maand van de zwangerschap te vaccineren.
De medische risicogroepen kunnen terecht bij de huisarts. Voor de rest heeft de GGD sporthallen, gymzalen en wijkcentra ingehuurd, aldus directeur Laurent de Vries. De GGD denkt in twee tot drie dagen klaar te zijn.
Professor Lieke Sanders, hoogleraar kinderimmunologie uit Utrecht, benadrukte dat de ziekenhuizen op dit moment geen problemen hebben om zieke kinderen op te vangen. Maar dat kan veranderen als er een heftige toename is van zwaar verkouden patiëntjes. Dat zijn er in de regel jaarlijks 2500 tot 3500 en die toestroom begint meestal deze tijd van het jaar. ,,Dat betekent alle hens aan dek'', aldus Sanders.
Bron: ANP