Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Vaccin tegen longontsteking erg effectief'

13-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
longen_03.jpg
Ouderen hebben veel minder kans op een longontsteking als ze worden ingeënt. De kans op een zogenaamde invasieve variant van de longontsteking, waarbij de bacterie in het bloed terechtkomt, neemt na vaccinatie zelfs af met 75 procent. Bij de longontstekingen waarbij de bacterie niet in het bloed terecht komt, is er een reductie van 45 procent. Dat blijkt uit een grote studie naar de werkzaamheid van het vaccin Prevanar-13 tegen de pneumokokkenbacterie.
'Betere werking'
Of dit nieuwe vaccin beter werkt dan het andere al beschikbare vaccin, is moeilijk te zeggen. ,,We hebben in onze studie geen vergelijking gemaakt met het andere vaccin, maar wel met een groep die een placebo kreeg'', legt onderzoeksleider Marc Bonten van het UMC Utrecht uit. ,,Maar toch durf ik te stellen dat deze resultaten veel beter zijn.''
Rijksvaccinatieprogramma
De vraag die hierdoor naar boven komt, is de kosten-baten-vraag: als je zoveel infecties kan voorkomen, is het dan niet beter om grote groepen ouderen te vaccineren? ,,Daar ga ik niet over'', aldus professor Bonten. ,,De Gezondheidsraad houdt alle relevante informatie in de gaten en moet op basis daarvan een advies geven aan de minister van Volksgezondheid. Die kan vervolgens beslissen om een vaccin in het rijksvaccinatieprogramma op te nemen.''
Onderzoek
Aan de studie deden 85.000 65-plussers mee. ,,Het grootste onderzoek ooit in zijn soort'', denkt Bonten. Hij verwacht dat met de bekendmaking van deze resultaten meer vaccins op de markt zullen komen die gebruik maken van dezelfde technologie en dat daardoor de prijs de vaccins omlaag zal gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!