Kassa

Vaccin tegen astma flinke stap dichterbij

  •  
01-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
astma_01.jpg
Nederlandse onderzoekers hebben een flinke stap gezet in de richting van een vaccin tegen astma. Dat maakte het Astma Fonds dinsdag bekend.
Afweerreactie
Bij astma zorgen bepaalde cellen in de longen voor een heftige afweerreactie tegen prikkels die eigenlijk onschuldig zijn. De wetenschappers uit Leiden, Rotterdam en Amsterdam ontdekten dat met bepaalde stoffen die cellen zo kunnen worden gemanipuleerd, dat ze niet reageren op die prikkels.
Vaccin
,,Nu we weten hoe de overdreven afweerreactie in de longen ontstaat en hoe we die kunnen voorkomen, kunnen we proberen een echt vaccin te maken”, zegt Hermelijn Smits van het LUMC in Leiden. ,,We willen vaccinmoleculen ontwerpen, waarin de allergische stof wordt gecombineerd met de remmende stof die de poortwachters beïnvloedt. Als in het lab blijkt dat ze goed werken, dan zijn we dichter bij een echt vaccin.”
Vergelijkbaar resultaat
Volgens Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds, is een vaccin qua resultaat vergelijkbaar met bijvoorbeeld een inenting tegen kinkhoest of polio. ,,Daarbij worden antilichamen ingespoten. Dit vaccin zou de fout in de longen opheffen, nog voordat astma echt ontstaat’’
Genen
De oorzaak van astma ligt namelijk in de genen van een persoon en invloeden uit de omgeving. De verschijnselen van de ziekte, zoals kortademigheid en hoesten, worden geactiveerd door prikkels als huisdieren, pollen of een ziekte. Ongeveer 115.000 Nederlandse kinderen hebben astma, dat daarmee de grootste chronische ziekte is onder die groep.
Tijd
Volgens Rutgers kan het nog wel even duren voordat het vaccin er daadwerkelijk ligt. ,,Dat kan zeker 10 tot 20 jaar duren. Maar wij zien het wel als iets heel kansrijks.’’
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!