Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

UWV staakt terugvorderen voorschotten arbeidsongeschikten

30-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
geld portemonnee euro 1127
Het UWV staakt het terugvorderen van voorschotten aan arbeidsongeschikten. Velen van hen moesten meer dan acht weken wachten op een beoordeling. Wie niet of maar deels arbeidsongeschikt werd verklaard, moest soms forse bedragen terugbetalen door de opgelopen tijd.
Als mensen niet of deels arbeidsongeschikt worden verklaard en hun voorschot moeten terugbetalen, kan dat betekenen dat ze met terugwerkende kracht geen inkomsten hebben gehad. Cliëntenraden van het UWV wezen erop dat mensen daardoor in financiële problemen kwamen. De uitkeringsinstantie zegt te willen voorkomen dat dit nog gebeurt.

Regeling geldt vanaf aanvang 2020

Mensen die al deels of volledig betaald hebben, krijgen dat geld terug. De regeling geldt voor mensen die sinds begin 2020 een voorschot kregen of er op 1 januari 2020 al een hadden.
De afgelopen twee jaar liep de wachttijd voor een keuring voor de zogeheten WIA-uitkering flink op. Volgens het UWV moeten er veel mensen gekeurd worden en zijn er niet voldoende artsen om dat op zich te nemen. Daardoor moet het UWV al een tijd meer voorschotten betalen en betaalt de uitkeringsinstantie die ook gemiddeld voor een langere periode.
Het UWV houdt voorlopig tot eind volgend jaar vast aan de nieuwe regeling. Dan verwacht de uitkeringsinstantie maatregelen te hebben genomen om de keuringen weer sneller te laten plaatsvinden. Daarmee zou het aantal voorschotten en de duur ervan weer op een normaal niveau moeten komen. Er is echter ook een wetswijziging nodig die tijdig moet worden doorgevoerd. In de zomer van 2022 wordt gekeken of dat ook lukt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!