Kassa

UWV staakt terugvorderen voorschotten arbeidsongeschikten

30-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
geld portemonnee euro 1127
Het UWV staakt het terugvorderen van voorschotten aan arbeidsongeschikten. Velen van hen moesten meer dan acht weken wachten op een beoordeling. Wie niet of maar deels arbeidsongeschikt werd verklaard, moest soms forse bedragen terugbetalen door de opgelopen tijd.
Als mensen niet of deels arbeidsongeschikt worden verklaard en hun voorschot moeten terugbetalen, kan dat betekenen dat ze met terugwerkende kracht geen inkomsten hebben gehad. Cliëntenraden van het UWV wezen erop dat mensen daardoor in financiële problemen kwamen. De uitkeringsinstantie zegt te willen voorkomen dat dit nog gebeurt.

Regeling geldt vanaf aanvang 2020

Mensen die al deels of volledig betaald hebben, krijgen dat geld terug. De regeling geldt voor mensen die sinds begin 2020 een voorschot kregen of er op 1 januari 2020 al een hadden.
De afgelopen twee jaar liep de wachttijd voor een keuring voor de zogeheten WIA-uitkering flink op. Volgens het UWV moeten er veel mensen gekeurd worden en zijn er niet voldoende artsen om dat op zich te nemen. Daardoor moet het UWV al een tijd meer voorschotten betalen en betaalt de uitkeringsinstantie die ook gemiddeld voor een langere periode.
Het UWV houdt voorlopig tot eind volgend jaar vast aan de nieuwe regeling. Dan verwacht de uitkeringsinstantie maatregelen te hebben genomen om de keuringen weer sneller te laten plaatsvinden. Daarmee zou het aantal voorschotten en de duur ervan weer op een normaal niveau moeten komen. Er is echter ook een wetswijziging nodig die tijdig moet worden doorgevoerd. In de zomer van 2022 wordt gekeken of dat ook lukt. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Wilco_1988
Wilco_198831 aug. 2021 - 17:01

Ik ben vorige week woensdag 25 aug. bij de UWV geweest, ging over de overstap Wajong naar Wajong2010, financieel ziet het er goed uit maar de arbeidsdeskundige raadde aan om de afdeling uitkeringen te bellen. Met haar heb ik de afspraak gemaakt om dinsdag (31 aug) tussen 11 en 12 te bellen voor de beslissing. Echter de volgende dag toen ik de afdeling belde kreeg ik te horen dat dat een verkeerd advies was, dat ze niet begrepen waarom ik belde. Aangezien ik een beperking heb (anders zou ik geen wajong hebben) is het raar dat ik toch ook zelf naar alles moest gaan zoeken wat Wajong2010 inhoudt. Ik begon toch te twijfelen en heb weer gebeld, op vrijdagmiddag om 14.00 uur, niemand had tijd, ik zou die dag tot 17.00 uur of maandag tot 15.00 uur terug bellen, ben niet gebeld, heb toen (maandag 15.00 uur) weer gebeld om de arbeidsdeskundige te bereiken, die zou mij tussen dan en 24 uur terug bellen. Ik had vandaag mijn telefonische afspraak tussen 11 en 12 maar werd niet gebeld, heb toen weer zelf gebeld om 12 uur maar toen echter konden ze die arbeidsdeskundige niet in het systeem vinden en er stond nergens een telefonische afspraak met mij. Toen was de afspraak tussen 12 en 13.00 uur terug gebeld worden of anders morgen tussen 11 en 12. Is er iemand die ook zoiets mee heeft gemaakt of kan iemand mij hier advies in geven. Op de afspraak woensdag 25 aug. is ook een goede vriendin mee gegaan en we hebben samen ook op die telefonische afspraak gewacht, dus ben niet alleen geweest.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!