Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

UWV minder geld kwijt aan WW-uitkeringen

29 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
UWV_930x520
Uitkeringsinstantie UWV is minder geld kwijt aan WW-uitkeringen dankzij de economische groei en aantrekkende arbeidsmarkt. Volgens de aan het kabinet aangeboden Januarinota van het UWV dalen de kosten voor de WW dit jaar met 382 miljoen euro.
Het bedrag dat de instantie betaalt aan WW-uitkeringen zakte vorig jaar al naar 4,1 miljard euro. Dat komt neer op een afname van 16 procent. ,,De arbeidsmarkt wordt steeds krapper'', stelt het UWV.

Terugval

Bijna de helft van de vacatures is inmiddels moeilijk vervulbaar. Vooral in de bouw is de roep om personeel erg groot. Het aantal WW-uitkeringen loopt hierdoor terug. Afgelopen jaar was sprake van een terugval van 330.000 eind 2017 naar 266.000 stuks. Dit aantal zal in 2019 naar verwachting verder dalen naar 237.000.

Toename

Wel verwacht het UWV in 2019 een lichte toename van het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, tot 816.000 stuks. Dit komt vooral doordat mensen van 60 jaar en ouder langer doorwerken als gevolg van de verhoging van de pensioenleeftijd. De lasten op dit vlak stijgen waarschijnlijk van 12,4 miljard euro vorig jaar naar circa 12,9 miljard dit jaar.

Nieuwe vacatures

Het UWV rekent verder op 1,2 miljoen nieuwe vacatures in 2019. Vooral in de detailhandel en de sector zorg & welzijn ontstaan dit jaar waarschijnlijk veel vacatures. Werkgevers zetten daarbij steeds meer wervingskanalen in, zoals LinkedIn, Facebook, vacaturesites, of gebruiken het eigen netwerk en gespecialiseerde bureaus. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!