NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

UvA verwijdert concentratiepillen na klacht student

6 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Pillen medicijnen 930x520
In de automaten op de Universiteit van Amsterdam zitten sinds kort onder meer geodriehoeken, condooms, maagzuurremmers én concentratiepillen: Braincaps Boost, 10 capsules voor 6,99 euro. De Universiteit van Amsterdam verwijdert de concentratiepillen uit de automaten, nadat een student hierover heeft geklaagd.
Jan Trooster (60), student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en apotheker heeft zich succesvol beklaagd over verkoop van concentratiepillen op de universiteit. „De gedachte dat concentratie in een pil zit, moet je niet stimuleren, er wordt al genoeg misbruik van Ritalin gemaakt”, vertelt hij aan de NRC.

'Kwakzalverij'

Trooster denkt dat de Braincaps, die als belangrijkste ingrediënt cafeïne bezitten, niet werken. „Op de site staat dat ze de aanmaak van ‘lichaamseigen stoffen stimuleren voor een optimaal presterend brein’. Daar is helemaal geen bewijs voor.” Kwakzalverij noemt hij het.
De UvA heeft na de klacht van de student/apotheker besloten de concentratiepillen uit de automaten te verwijderen.  Trooster heeft wel een gratis alternatief voor de pillen: „Concentratie verhogen is afleiding weghalen.” NRC
Kassa heeft in de uitzending van november 2017 aandacht besteed aan deze pillen: Braincaps: Een wonderpil, of toch te mooi om waar te zijn?

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!