Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

UvA mag controlesoftware voor online-tentamens gewoon gebruiken

01-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tentamen onlin
Proctorio, het surveillanceprogramma dat studenten in de gaten houdt tijdens online-tentamens, mag gewoon worden gebruikt. Dat is de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gingen in hoger beroep tegen een eerdere uitspraak.
Sinds studenten door de uitbraak van de coronapandemie veel tentamens vanuit huis moeten maken, maakt de UvA gebruik van Proctorio. Zo kan het studenten tijdens de tentamens alsnog surveilleren.
In de video hieronder wordt uitgelegd hoe programma's als Proctorio werken.

'Bijzondere maatregelen'

Studentenraden van de Universiteit zijn daar tegen. Ze willen dat studenten kunnen aangeven dat zij niet willen dat de software gebruikt wordt voor surveillance. Eerder had de voorzieningenrechter de UvA al in het gelijk gesteld. Het Gerechtshof gaat daar nu in mee. "Het gaat om bijzondere maatregelen in verband met de Covid-19-pandemie en daar is geen wijziging van de examenregeling voor nodig", aldus het hof.
Daarnaast voldoet de software aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). "Het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens gaat niet verder dan voor het doel van fraudebestrijding noodzakelijk is. Er is ook geen afdoende alternatief voorhanden. Bovendien worden er geen ‘bijzondere’ persoonsgegevens verwerkt zoals bijvoorbeeld over ras of religie", stelt het hof. ANP

Meer over:

studie, software
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!