Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

UvA eist ton dwangsom per dag voor bezetters

19-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
college_08.jpg
De bezetters van het Bungehuis moeten het bezette gebouw verlaten en bezemschoon achterlaten. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 100.000 euro per dag. Dat is de inzet van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor het kort geding dat donderdag dient. Dat blijkt uit de dagvaarding die aan de bezetters is gestuurd en in handen is van het ANP. Eventuele kosten van een gedwongen ontruiming zijn voor rekening van de bezetters.
DNU
Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al sinds vrijdagochtend bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.
Brandveiligheid
Volgens de UvA kunnen door de bezetting medewerkers, studenten en onderzoekers van de UvA het Bungehuis niet op een veilige en verantwoorde manier gebruiken. Ook de brandveiligheid is in het geding doordat ,,alle (nood)uitgangen zijn gebarricadeerd''.
Gaten in de planning
Door de bezetting komt lopend onderzoek in het Babylab ernstig in de knel. ,,Hier worden specifieke experimenten uitgevoerd die nergens anders kunnen plaatsvinden'', staat te lezen in de dagvaarding. Onderzoeksdata zijn niet meer bruikbaar omdat er gaten zijn gevallen in de planning. Dat kan gevolgen hebben voor ontvangen subsidies, vreest de UvA.
Chantage
De bezetters willen pas het pand uit als ze de toezegging hebben dat hun eisen worden ingewilligd. ,,Chantage'', vindt de UvA.
Bezetting
De UvA had al aangifte gedaan van huisvredebreuk en de bezetters al aansprakelijk gesteld voor alle schade die wordt veroorzaakt door de bezetting. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!