Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Uv-straling zon nog nooit zo sterk

13 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
zonsondergang 930x520
De hoeveelheid schadelijke uv-straling van de zon is hoger dan ooit tevoren, maakt het RIVM bekend op basis van metingen. In juli werd een record verbroken sinds het begin van de metingen in 1994.

Weinig bewolking

De totale zonkracht vorige maand was een kwart hoger vergeleken met de gemiddelde kracht van de zon in de maand juli over de afgelopen 25 jaar. Dat kwam vooral doordat er nauwelijks bewolking was. Ook in de periode van mei tot en met juli opgeteld was de uv-straling het hoogst in de afgelopen 25 jaar.
Uv-straling kan huidkanker en staar veroorzaken, twee aandoeningen die sterk toenemen. Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen te horen dat ze deze vorm van kanker hebben. Meer dan negenhonderd Nederlanders overlijden per jaar aan de gevolgen ervan. ,,Het beperken van zonblootstelling in de periode van de hoogste zonkracht (doorgaans tussen 11.00 en 16.00 uur) is daarom van belang'', aldus het gezondheidsinstituut. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!