Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Utrecht wil energiezuinig wonen verplichten

21-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonnepanelen359x210.jpg
De provincie Utrecht wil dat alle woningen in de provincie zo snel mogelijk energieneutraal of energieleverend zijn. Ze gaat daartoe in 2010 bij het Rijk een aanvraag doen voor een speciale Utrechtwet, waarmee ze deze eis kan afdwingen bij huiseigenaren en bedrijven. Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een artikel hierover in De Volkskrant zaterdag.
Zowel nieuwbouw als bestaande bouw moet vanaf 2040 energieneutraal zijn. ,, Dat gaan we niet subsidiëren, maar moet de huiseigenaar zelf bekostigen. Uiteindelijk verdient hij dit weer terug met de lagere energierekening'', aldus de woordvoerder.
In de provincie wordt 60 procent van de energie verbruikt door woningen en bedrijfspanden, omdat er in de regio weinig zware industrie is. ,,Om onafhankelijk van de fossiele brandstofeconomie te worden, moeten we dat dus aanpakken'', stelt de zegsman.
De Utrechtwet moet de provincie de bevoegdheid geven om de huidige regels strenger te hanteren dan nu het geval is. Die ondersteuning is nodig om de uitvoering van het plan mogelijk te maken. In januari bespreekt de provincie met vrescheidene partijen de praktische vormgeving van het plan, waarmee later dat jaar naar het Rijk wordt gestapt.
De haalbaarheid om ook de hele oude binnenstad van Utrecht in 2040 energieneutraal of zelfs energieleverend te hebben, is volgens de provincie moeilijk aan te geven. ,,Maar dat betekent niet dat we ons geen grote doelen op het gebied van milieu en duurzaamheid moeten stellen'', aldus de woordvoerder.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!