Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Utrecht verplicht kopers zelf in nieuw huis tot 307.400 euro te wonen

14-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
huis appartement eindhoven 1127
De gemeente Utrecht verplicht kopers van nieuwbouwwoningen tot 307.400 euro op gemeentegrond, dat ze zelf in het huis moeten gaan wonen. De gemeente heeft naast de zelfbewoningsplicht een anti-speculatiebeding ingevoerd. Met beide maatregelen wil de gemeente beleggers en speculanten van de woningmarkt weren.
"Wij willen bereiken dat de woningen ten goede komen aan voor wie ze bedoeld zijn. In dit geval zijn dat dus starters en mensen met een middeninkomen", aldus wethouder Kees Diepeveen (wonen). "Speculatie drijft de koopprijs op, terwijl het onderverhuren van koophuizen tot relatief hoge huurprijzen leidt. Deze maatregel moet dat tegengaan."
De maatregel kan gelden voor tienduizenden woningen, meldt de gemeente. Utrecht verwacht de regeling ook op te kunnen nemen in afspraken met ontwikkelaars wanneer de gemeente niet de grondeigenaar is.

Zelfbewoningsplicht

Bij een zelfbewoningsplicht mag een huis alleen door de koper zelf worden bewoond. Voor verhuur aan eerstegraadsfamilieleden en gedurende tijdelijk verblijf in het buitenland wordt een uitzondering gemaakt. Het anti-speculatiebeding houdt in dat een woning pas na vijf jaar mag worden doorverkocht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!