Kassa

Utrecht smerig, Amsterdam en Den Haag schoon

30-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plasticbekertjes-afval_02.jpg
Hoewel de staking van de gemeentelijke reinigingsdiensten in Amsterdam en Den Haag vrijdag voor bergen afval in de straten zorgde, zijn de twee steden de ochtend na Koninginnedag weer grotendeels opgeruimd en schoongepoetst. In Utrecht namen de reinigers in de nacht van vrijdag op zaterdag het actiestokje van hun collega's in Amsterdam en Den Haag over. In het centrum van de Domstad lagen de straten er zaterdagochtend verlaten en vooral smerig bij. In Amsterdam gingen de straatvegers en vuilnisophaalploegen na een 24-uursstaking om middernacht weer aan het werk. In Den Haag namen de ambtenaren rond 03.00 uur de bezems weer ter hand, nadat ze twee dagen niet hadden gewerkt. In beide steden werd extra personeel ingezet om alle troep die na Koninginnenacht en -dag was blijven liggen, weg te werken.
 
Vrijdagavond was het in de straten in het centrum van beide grote steden een grote chaos. In de hoofdstad hoopten zich oude spullen op, die op de vele vrijmarkten niet waren verkocht, net als lege bierblikjes, pizzadozen, glas en ander vuilnis. In Den Haag was vooral na de drukbezochte KoninginneNach een forse puinhoop in de straten achtergebleven.
Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB liet enkele trams in de vroege zaterdagochtend omleiden, omdat rails of wissels door het vuil niet te gebruiken waren. De politie heeft naar eigen zeggen nauwelijks hinder ondervonden van het aanwezige afval in de stad. ,,De indruk bestaat dat het zelfs schoner was dan voorgaande jaren.'' Dat beeld bestaat ook bij de reinigers. ,,Veel horecaondernemers zijn zelf aan het opruimen geslagen en ook veel bezoekers hebben waarschijnlijk zorg gedragen voor hun eigen afval.'' De medewerkers van de reinigingsdienst in Amsterdam konden volgens een woordvoerder na de staking veel efficiënter hun werk doen. Normaal begint het schoonmaken van de stad op Koninginnedag al rond 20.30 uur, maar dan is er door het grote aantal bezoekers geen doorkomen aan. Door de staking begon het reinigen nu pas na middernacht, toen de meeste feestvierders de stad inmiddels hadden verlaten.
De veegdienst van de gemeente Utrecht verwijderde vrijdagavond het ergste Koninginnedagvuil van de doorgaande wegen, waarna de reinigers het werk neerlegden, wat tot en met 7 mei zal duren. Aan de grachten en in de zijstraten van het centrum stapelde het afval zich vrijdagnacht al flink op. Kroegen aan het Neude kozen er zaterdag voor gezamenlijk de troep op te ruimen. Andere cafés laten het afval voorlopig liggen, waardoor de Oudegracht bezaaid ligt met plastic bekers, glas en oranje vlaggetjes.
De ambtenaren in alle drie de steden staken voor een betere cao. De straatvegers in Utrecht werken niet tot en met 7 mei, de vuilnisophaaldienst in die stad sluit zich op 6 en 7 mei bij de actie aan. Op 6 mei leggen de Amsterdamse reinigers nogmaals het werk neer, voor de duur van een week. In die week heeft de Giro d'Italia plaats in onder meer Amsterdam. Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!