Kassa

Utrecht klaar voor Nederlands Film Festival

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Film-negatieven_01.jpg
Utrecht loopt warm voor het Nederlands Film Festival (NFF). Het tiendaagse filmevenement begint woensdag in de Domstad en barst van de filmpremières en prijsuitreikingen. Vorig jaar trok het festival 152.000 liefhebbers van de Nederlandse cinema.
84 films in première
De première van de film Nono, het zigzag kind in de Stadsschouwburg Utrecht vormt woensdagavond de opening van de 32e editie van het NFF. Andere films die tijdens het festival in première gaan zijn Mees Kees naar de gelijknamige kinderboeken van Mirjam Oldenhove en Het meisje en de dood van Jos Stelling. In totaal gaan 84 films in première.
Willeke van Ammelrooy
Actrice Willeke van Ammelrooy ontvangt op de openingsavond het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2012. Ze heeft zich in de ogen van het NFF-bestuur op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Tijdens het festival is een aantal van haar belangrijkste films te zien, evenals een documentaire die haar dochter Denise Janzée over haar maakte.
383 films
Tijdens het NFF worden in totaal 383 films op het witte doek vertoond. Precies 101 producties maken kans op een Gouden Kalf. De jury van de prestigieuze filmprijzen staat onder leiding van Alexander Rinnooy Kan. De jury kent 19 Gouden Kalveren toe en maakt op 1 en 2 oktober de nominaties bekend. Terug van weggeweest zijn de prijzen voor beste acteur en beste actrice in televisiedrama. Televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk mag tijdens het Gala van de Nederlandse film op 5 oktober het Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film uitreiken. Theo Maassen opent de avond met een filmconference. Topmodel Doutzen Kroes en komiek Jandino Asporaat presenteren de slotavond.
De Belofte
Het thema van het Nederlands Film Festival is dit jaar De Belofte. Het thema staat voor de hoop op zakelijk en artistiek succes, voor vooruitgang en vernieuwing. De festivalorganisatie zet ook een aantal veelbelovende talenten in de spotlights, onder wie de jonge acteurs Reinout Scholten van Aschat, Abbey Hoes, Mamoun Elyounoussi, Hannah Hoekstra, Willem Voogd en Sigrid ten Napel. Tijdens de dagelijkse talkshow vertellen ze over hun ambities, toekomstdromen en inspiratiebronnen.
Gast van het jaar
Gast van het jaar is dit keer acteur Jeroen Willems. De festivalorganisatie heeft een uitgebreid programma samengesteld op basis van zijn oeuvre. Willems won in 2010 een Gouden Kalf voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol als prins Claus in Majesteit.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!