Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onveilige telefoonopladers in rapport NVWA

01-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
600x275_nvwa_01.jpg
Onveilige telefoonopladers
Telefoonopladers die ontploffen, in brand vliegen of smelten. Het is de aanleiding geweest voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om onderzoek te doen naar de veiligheid van telefoonopladers op de Nederlandse markt. In juli 2016 publiceerde de NVWA het onderzoek waaruit blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte telefoonopladers niet voldoen aan de gestelde veiligheidseisen. De NVWA heeft een lijst gepubliceerd waarin duidelijk staat vermeld welke opladers veilig en onveilig zijn. Handig! Of toch niet?
Onderzoek NVWA
De NVWA heeft 41 opladers onderzocht op veiligheid en daarmee naar eigen zeggen ‘een heel groot marktonderzoek uitgevoerd’. Het gaat over de zogenoemde ‘direct plug-in’ telefoonopladers: opladers met USB-aansluiting die rechtstreeks in de wandcontactdoos worden gestopt. Van de 41 opladers vertonen er 12 ernstige technische gebreken waardoor er kans is op een elektrische schok of brand. Er zijn ook 12 opladers die wel voldoen aan de technische vereisten maar documentatie ontbreekt waardoor de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Slechts een minderheid (17 opladers) voldoen wél aan de gestelde veiligheidsnorm. De onveilige telefoonopladers en de opladers waarvan de veiligheid niet kan worden gegarandeerd mogen niet meer verkocht worden in Nederland. De conclusie van de NVWA is dat goedkope telefoonopladers in principe onveiliger zijn dan de duurdere telefoonopladers. De originele opladers (zoals bijvoorbeeld een Apple oplader) zijn vaak erg prijzig, vandaar dat veel mensen ervoor kiezen om een niet-originele telefoonoplader te kopen.
Rapport is onduidelijk
Handig zo’n lijst, zou je denken. Niets blijkt minder waar. De lijst is incompleet en erg onduidelijk. De foto’s van de opladers in de lijst zijn heel klein, veel opladers staan niet met een duidelijk onderscheidende naam in de lijst (merkloos 1 t/m merkloos 11) en die van bijvoorbeeld Apple zijn niet eens terug te vinden onder de gebruikelijke naam, maar onder de naam van de fabrikant: ‘Flextronics’. Dit zorgt ervoor dat het erg lastig is, en in sommige gevallen zelfs onmogelijk, om een oplader in de lijst terug te vinden. Daarnaast heeft Kassa ontdekt dat veel opladers ontbreken op de lijst. Zelfs opladers van de grote bekende Nederlandse warenhuizen, zoals de Hema, zijn niet in de lijst terug te vinden. De lijst van de NVWA is consument onvriendelijk en helpt niet bij het oplossen van het probleem: voorkomen dat de consument een onveilige oplader koopt.
Nog steeds te koop
Kassa heeft verschillende opladers die niet meer mogen worden verkocht in Nederland, gewoon kunnen aanschaffen. Zelfs bij grote websites als bol.com hebben wij deze verboden opladers nog kunnen kopen.
QR-codes
Technologie deskundige Danny Mekic zegt dat het voor de consument lastig is om te bepalen of opladers in de winkels, en de opladers die mensen thuis hebben liggen, veilig zijn. Het feit dat bepaalde opladers niet in de lijst zijn opgenomen betekent overigens niet dat zij onveilig zijn, enkel dat de NVWA deze opladers niet heeft onderzocht. Danny Mekic pleit dan ook voor een ander systeem om onveilige telefoonopladers te herkennen, bijvoorbeeld door speciale (QR)codes aan te brengen op alle telefoonopladers.
Conclusie
Kortom: de NVWA signaleert een probleem maar presenteert geen oplossing. Ze laat de consument met veel vragen achter. Tijd dus voor een nieuwe, complete lijst of een andere oplossing van de NVWA voor de onveilige telefoonopladers!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

blb
blb3 okt. 2016 - 16:28

Lijstje hier, lijstje daar, onze overheid administreert alleen maar! Maar doet weinig! Waar zijn de inspecteurs die simpelweg bij de importeurs beslag gaan leggen? Dat werkt als een speer, maar deze overheid handhaaft niets. Uit luiheid of vanwege de lobby door de industrie,

paul1975
paul19752 okt. 2016 - 10:30

Mijn ma had ook eerst een telefoonlader die ook best wel warm werd. Het ging hier om een HTC lader (bijgeleverd bij de HTC Wildfire S)toen mijn ma een nieuwe telefoon kocht werd de oude lader gewoon gebruikt, maar we kwamen er achter dat de oude lader best warm werd. Ik heb toen een nieuwe lader gekocht, die voldoet nu prima. verschil oude en nieuwe lader:oude lader model: TC E250 HTC P/N: 79H00095-02M input 100-240V ~ 200mA 50-60Hz, output: 5V 1A  made in china by Enerson Network Power nieuwe lader: Model S11C20 input 100-240V~50-60Hz 450mA output 5V 2,1mA s/n: S11524510479 made in china by Salcomp Mijn ma heeft nu een motorola G 3de generatie geloof ik, en gebruikt lader van oneplus. als de nieuwe telefoon dus meer stroom (ampere) vereist, dan zal de oude lader dat niet kunnen leveren, en dus warmer worden. Vandaar de nieuwe adapter die dat wel kan leveren. Dus alle laders zijn niet allemaal hetzelfde. met vriendelijke groet, Paul

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!