Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Urgenda: overheid moet nog 6 procent CO2-uitstoot verminderen

13-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klimaatverandering klimaatbeleid aarde broeikaseffect 930
Om te voldoen aan de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak zal de overheid meer uit de kast moeten halen. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda becijfert in een nieuwe monitor dat het kabinet dit jaar afkoerst op een vermindering van negentien procent CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Dat is te weinig.
Rechters, tot de Hoge Raad aan toe, bepaalden dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat de uitstoot in 2020 met 25 procent is verminderd. Op basis van drie factoren berekent adviesbureau Kalavasta, in opdracht van Urgenda, hoe de uitstoot ervoor staat. Dit geeft volgens Urgenda inzicht in of de Staat op koers ligt. Urgenda vindt overigens dat de overheid zelf een maandelijkse monitor zou moeten maken van de CO2-uitstoot.

Doelstellingen: ligt de overheid op koers?

De onderzoekers rekenen met CBS-cijfers over het gebruik van de fossiele brandstoffen aardgas, steenkool en aardolie. Ook nemen ze wekelijkse cijfers over het stroomgebruik mee van het platform ENTSO-E. Ze houden rekening met voorgenomen beleid, het weer en andere ontwikkelingen, zoals het nieuwe coronavirus, dat de bedrijvigheid momenteel steeds verder afremt.
Om het doel dichterbij te brengen, besloot het kabinet vorige week nog twee miljard euro aan subsidies voor energie uit duurzame bron vervroegd beschikbaar te stellen. Veel projecten stonden in de wacht, omdat de subsidiepot leeg was, maar kunnen nu door het naar voren halen van de zogeheten SDE+-subsidie alsnog worden ontwikkeld. Dat effect hebben de onderzoekers echter al meegerekend. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!