Kassa

Urgenda klimaatdoel behaald: stichting nog niet tevreden

  •  
09-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
695 keer bekeken
  •  
europa klimaat 1127

Het klimaatdoel dat de rechter het kabinet heeft opgelegd na een rechtszaak in 2015 is behaald. De uitstoot van broeikasgassen lag in 2020 25,5 procent lager dan in 1990, zo blijkt uit definitieve cijfers die CBS en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben gepubliceerd. Urgenda, de initiatiefnemer van de rechtszaak, is nog niet tevreden.

In de zogeheten Urgendazaak verplichtte de rechter de overheid maatregelen te nemen tegen klimaatverandering. In 2020 moest de uitstoot van CO2 en andere gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde tenminste met 25 procent zijn verminderd. De Hoge Raad bepaalde dat eind 2019 in een zaak die was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Lagere rechters hadden de eis eerder al toegewezen, maar de staat procedeerde door tot aan het hoogste rechtscollege.

Spanning rond behalen van doel

Het was een lange tijd onzeker of het zou lukken om het Urgendadoel te realiseren. De definitieve emissieregistratie maakt nu duidelijk dat dit precies is gelukt. In totaal lag de uitstoot in 2020 8,8 procent lager dan in 2019. De afname was onder meer te danken aan een sterke vermindering van het steenkoolgebruik. Kolencentrales zijn grote CO2-uitstoters. Geluk is ook een factor: 2020 was relatief warm, waardoor minder aardgas nodig was voor verwarming.

Toeval

Die geluksfactor zit Urgenda dwars. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, vindt dat er meer gedaan had kunnen worden. "Het doel is niet vanwege beleid gehaald". Ze voegt eraan toe dat ze actie wil van de overheid. "Anders verwacht ik dat er voor 2030 nieuwe rechtszaken gaan komen".

Het kabinet heeft eind december in het coalitieakkoord afgesproken in de komende tien jaar 35 miljard euro uit te trekken voor een klimaatfonds. "Het is belangrijk dat dat geld rap wordt ingezet", stelt de directeur van Urgenda. "Het moet echt anders. Dat doel om 25 procent minder uit te stoten, is de minimale ondergrens van wat nodig was om wereldwijd onder een opwarming van 2 graden Celsius te komen. Inmiddels hebben we al tegen elkaar gezegd dat we eigenlijk onder de 1,5 graad Celsius moeten blijven om ernstige gevolgen van klimaatverandering te voorkomen."

De komende jaren moet de uitstoot verder dalen. In de Klimaatwet is vastgelegd dat de afname zeker 49 procent moet zijn in 2030, ten opzichte van 1990. Het kabinet wil dat ophogen tot 55 procent.

Bron: CBS/ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

gerardvantol
gerardvantol10 feb. 2022 - 13:09

En ze blijven doorzeiken, of het hun mede Nederlanders aan de bedelstaf brengt maakt ze geen ene moer uit. Als ze maar aandacht krijgen.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe12 feb. 2022 - 12:05

Huh?! Nieuwe ronde nieuwe kansen. Overschakelen van fossiele brandstoffen naar nieuwe energie zorgt voor megaveel banen en nieuwe welvaart. Die bedelstaf komt er niet.

Meindo
Meindo9 feb. 2022 - 18:41

En over vele jaren komt er weer een ijstijd. ????

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe10 feb. 2022 - 6:39

Haal die vraagtekens maar weg, want er komt inderdaad ooit weer een ijstijd.Daar zal geen mens last van hebben want de mens heeft zichzelf dan al uit doen sterven.

John1313
John13139 feb. 2022 - 14:48

Wat een verschrikkelijke klimaatdrammers en wat een onzin. ????Welk mens is in staat het klimaat te regelen --> NIEMAND.Als we al dat geld voor energietransitie, stikstofbeperking etc. etc. eens hadden besteed aan waterwerken, dijken en andere preventieve maatregelen dat hadden we de ellende in Limburg e.o. kunnen voorkomen.Daarnaast hadden er al lang kerncentrales kunnen staan die elektriciteit kunnen leveren voor de productie van waterstofgas. Dat gas kan met geringe aanpassing de plaats innemen van aardgas en autobrandstof.Aardgas wordt te duur door stillegging van Groningen en toevoerproblemen uit o.a. Rusland.Die hele Urgenda beweging zou opgedoekt moeten worden, het is sowieso belachelijk dat een rechter bepaalt wat de politiek zou moeten regelen.Daar is een rechter niet voor!

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe9 feb. 2022 - 15:48

De mens is juist héél goed in staat om het klimaat te regelen door dat in no time naar de filistijnen te helpen...

miennaamishaaz
miennaamishaaz9 feb. 2022 - 11:07

RARA hoe zal dit komen?OOH ja, dat komt door de tech giganten die hier mega datacenters willen plaatsen.

1 Reactie
henkie.penkie
henkie.penkie9 feb. 2022 - 12:34

Het hele klimaat gebeuren is een en al een grote zakkenvullerrij

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!