Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Update: Maand Zonder Smartphone - Fysieke gezondheid

17-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Jorien_maandvan_smartphone
Dat een smartphone verslavend kan werken, en dat dat effect heeft op onze mentale gezondheid hebben we de afgelopen twee afleveringen geconstateerd. Maar hoe zit het eigenlijk met het effect van overmatig smartphone gebruik op onze fysieke gezondheid? Om dat uit te zoeken ging Kassa deze week langs bij Caroline Klaver, hoogleraar oogziekten aan het Erasmus MC, en bij fysiotherapeut Marlous Kelderman.
Bijziendheid
Volgens Caroline Klaver draagt onder andere het gebruik van de smartphone bij aan een stijging in het aantal jongeren dat bijziend is. Van de zestigers is bijna een kwart bijziend, bij twintigers is dat al de helft.
Bijziendheid is de toestand van het oog waarbij het oog langer is geworden. Een oog dat continu scherp moet stellen op iets dat dichtbij is, wordt letterlijk langer om dat scherpstellen makkelijker te maken. Het gevolg is dat ver zien moeilijker wordt.
Maar dat is niet het grootste probleem volgens Klaver: “Doordat het oog langer wordt, treed er slijtage op. Bij ogen met een sterkte van meer dan -6, kan er slijtage aan het netvlies ontstaan, het netvlies kan loslaten of er kan glaucoom ontstaan: een aandoening die de oogzenuwen beschadigt. Dit kan leiden tot slechtziendheid en blindheid.
Vijf tot zeven procent van alle jongeren heeft een sterkte van meer dan -6 en loopt dus een hoog risico op slechtziendheid en blindheid. Klaver pleit voor bewustwording: “Bijziendheid lijkt een klein ding, maar het kan grote gevolgen hebben.”
Tablet-nek
Niet alleen de ogen lijden onder het (overmatig) gebruik van smartphones door kinderen. Ook krijgen kinderen steeds vaker nek- en rugklachten. Houding Netwerk Nederland , een collectief van fysiotherapeuten, waarschuwt voor de tablet-nek en gameboy-rug. “Kinderen zitten te lang in een verkeerde houding, wat ervoor kan zorgen dat hun rug krom groeit”, zegt fysiotherapeut Marlous Kelderman. “De rug van een kind is net als een bonsaiboom: hij groeit in de richting die je hem opduwt.”
Die verkeerde groei-richting zorgt volgens Kelderman voor een snellere slijtage van de rug. “Door die bolle houding slijten de wervels van kinderen veel sneller dan ze zouden moeten. Soms zelfs zo erg, dat ze te vergelijken zijn met die van een 40 of 45-jarige.”
Advies
Wat kun je doen tegen bijziendheid of een tablet-nek? Beide deskundigen pleiten voor een verantwoord smartphone gebruik. Weten hoe je hem verantwoord kunt gebruiken, is het halve werk.
Caroline Klaver adviseert niet langer dan drie kwartier achter elkaar op je smartphone te zitten. “En het belangrijkste: ga minimaal twee uur naar buiten. Buitenlicht stimuleert de aanmaak van dopamine en dat remt de groei van het oog. Zo voorkom je bijziendheid.”
Marlous Kelderman adviseert je houding aan te passen. “We zijn gewend ons hoofd naar de smartphone te bewegen, maar het is beter om je smartphone naar je hoofd te bewegen”. Daarnaast raadt ook zij aan niet te lang achter elkaar op de smartphone te zitten, en raadt ze aan meer te bewegen.
Jij kunt je ook aanmelden bij onze Facebookgroep. Consumenten kunnen elkaar daar helpen met ervaringen, tips en meer. De groep kun je HIER vinden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor