Kassa

United en Continental fuseren

03-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_001_16.jpeg
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen United Airlines en Continental Airlines gaan fuseren. Maandag onthulden de twee bedrijven hun plannen voor de vorming van de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld.
Hoewel de twee partijen spreken van een ,,fusie van gelijken'', lijkt United de bovenliggende partij. De nieuwe luchtvaartmaatschappij gaat United Airlines heten. De vliegtuigen krijgen wel het logo en de kleuren van Continental. Het hoofdkwartier van het nieuwe bedrijf komt in Chicago, waar nu al het hoofdkantoor van United zit.
Aandeelhouders van de twee bedrijven krijgen een belang in het nieuwe concern United Continental Holdings. Huidige aandeelhouders van United nemen hierin voor ongeveer 55 procent deel, aandeelhouders van Continental voor 45 procent. De aandeelhouders moeten nog wel goedkeuring geven. Naar verwachting wordt de fusie eind dit jaar definitief beklonken.
De fusie is een volgende stap in de consolidatie van de Amerikaanse luchtvaartsector. In 2008 werd Northwest Airlines al overgenomen door Delta Air Lines. Door de fusies zou de concurrentiepositie en daarmee de winstgevendheid van de luchtvaartmaatschappijen moeten verbeteren. Hevige concurrentie is een van de redenen dat de winstgevendheid van de sector al jaren onder druk staat.
Het fusiebedrijf zou in 2009 een gezamenlijke omzet van 29 miljard dollar (21,9 miljard euro) hebben gehad. United leed vorig jaar een nettoverlies van 651 miljoen dollar, het nettoverlies van Continental bedroeg 282 miljoen dollar.
De bedrijven verwachten in 2013 tussen 1 en 1,2 miljard dollar aan synergievoordelen. Dit is voor een groot deel te danken aan het uitgebreidere netwerk dat de twee maatschappijen samen hebben.
De fusie moet tussen 200 en 300 miljoen dollar aan kostenbesparingen opleveren. Er zou geen sprake zijn van gedwongen ontslagen. De reductie in het personeelsbestand zou vooral voortkomen uit natuurlijk verloop en vrijwillige vertrekregelingen.
United was al langere tijd op zoek naar een partner. Het bedrijf voerde in 2008 verkennende gesprekken met US Airways. Toen was ook sprake van een eventueel samengaan met Continental. ANP

Meer over:

fusie, diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!