Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

UMC Utrecht opereert patiënten zonder intake

2 mrt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
UMClogo 930x520
KNO-artsen van het UMC Utrecht hebben operaties uitgevoerd bij dove kinderen zonder hen voorafgaand aan de operatie te hebben gezien. Dat blijkt uit een calamiteitenrapport van het ziekenhuis dat in handen is van ZEMBLA , en uit verklaringen van ouders van deze kinderen. Vijf kinderen moeten een heroperatie ondergaan, waarvan vier in het calamiteitenrapport staan beschreven.
 Tweede gehoorimplantaat
Eind 2014 stuurde het Erasmus MC in Rotterdam negen patiënten, kinderen in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, door naar het UMC Utrecht waar ze een tweede gehoorapparaat krijgen, een zogeheten cochleair implantaat (CI). Reden hiervoor was dat het Erasmus MC op dat moment over onvoldoende budget beschikt om de operaties zelf uit te voeren; het maximale aantal operaties was reeds bereikt. 
Streven naar efficiëntie
Het calamiteitenrapport van het UMC Utrecht schrijft dat volgens het hoofd Audiologie binnen de KNO-afdeling van het UMC Utrecht steeds meer nadruk komt te liggen op het “vlot verloop van de implantatieprocedure”. Volgens hem “is dit streven naar efficiëntie gerelateerd aan de toegenomen incidentie van problemen,” zo staat in het rapport. Bronnen binnen de KNO-afdeling melden ZEMBLA dat stafleden tegen de overname van de Rotterdamse patiënten hebben geprotesteerd, omdat zij zich niet op de gebruikelijke manier op de operaties konden voorbereiden. Maar het toenmalige afdelingshoofd schoof hun bezwaren terzijde, zo vertellen zij.
Minder veilige operatietechniek
Eén van de grondleggers van de CI-techniek is de Belgische professor Erwin Offeciers. Hij staat aan het hoofd van de KNO-afdeling van het Sint-Augustinus Ziekenhuis in Antwerpen en heeft bij meer dan 1000 patiënten een CI geïmplanteerd. Offeciers is kritisch over de operatietechniek die Utrecht hanteert om de gehoorapparaten te implanteren, omdat die volgens hem minder veilig is. Volgens hem is die techniek vooral ingegeven door tijdwinst, wat kosten bespaart. Over de omstandigheden waaronder in Utrecht de operaties zijn uitgevoerd, zegt hij in ZEMBLA: “Wie gaat er in de fout? Het is de structuur die niet juist is, vind ik. En dan gaan binnen een onjuist kader mensen fouten maken. Dan zal je zeggen: die mensen zijn fout. Maar de structuur is fout.”
Geen intake patiënten
ZEMBLA heeft ouders gesproken die verklaren dat zij de chirurgen die hun kinderen hebben geopereerd voorafgaand aan de operatie niet hebben gezien. Volgens hen heeft er geen intake plaatsgevonden door de artsen, zodat zij niet hun wensen konden uiten en vragen konden stellen. Ook blijkt uit het calamiteitenrapport dat operaties zijn uitgevoerd door andere artsen dan de ouders dachten. Hen was verteld dat de hoofdbehandelaar, een chirurg met veel ervaring op het gebied van implantaties, hun kinderen zou opereren. In plaats daarvan zijn de kinderen geopereerd door “minder ervaren chirurgen”, zo meldt het calamiteitenrapport.
Opnieuw onder het mes
In het calamiteitenrapport staat dat bij de patiënten die opnieuw moeten worden geopereerd het implantaat niet goed is geplaatst waardoor het onder de hoofdhuid omlaag zakt en klachten veroorzaakt. Ook zijn electroden van het implantaat niet goed geplaatst. Bij een aantal patiënten is het implantaat bovendien niet-symmetrisch geplaatst ten opzichte van het eerste implantaat dat ze al hadden. In een schriftelijke reactie zegt het ziekenhuis dat de versie van het calamiteitenrapport dat ZEMBLA heeft een voorlopige versie van het rapport is. In de definitieve versie die naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg is gestuurd, is de conclusie aangepast. De passage over de ‘beperkte supervisie’ is komen te vervallen, zo laat het ziekenhuis weten. De woordvoerder van het UMC Utrecht schrijft: “De belangrijkste onderdelen van de ingreep zijn uitgevoerd door de hoofdbehandelaar zelf of onder zijn strikte supervisie.” Ook laat het ziekenhuis weten dat “deze casussen zijn onderzocht om lessen te trekken.” 
 Meer weten over dit onderwerp? Klik hier !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!