NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

UMC Utrecht ontwikkelt website die hart- en vaatziekten voorspelt

15 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
930x520_pillen kopie
Het UMC Utrecht heeft een website opgezet met een methode die het risico op hart- en vaatziekten kan voorspellen voor verschillende groepen. Ook kan het rekenmodel zeggen wat medicijnen als cholesterolverlagers en bloedverdunners doen om dat risico te verlagen en kan per patiënt de optimale medicatie worden berekend.
Artsen kunnen die inschatting maken voor gezonde mensen, diabetespatiënten, mensen met hart- en vaatziekten en 70-plussers. Gegevens kunnen via de website U-prevent worden ingevoerd, arts en patiënt kunnen vervolgens beslissen om te beginnen of te stoppen met medicijnen, meldt het UMC Utrecht Hart- en vaatcentrum.

Data 700.000 patiënten gebruikt

U-Prevent is ontwikkeld door Frank Visseren (internist en hoogleraar vasculaire geneeskunde) en Jannick Dorresteijn (arts in opleiding tot internist-vasculair geneeskundige van het UMC Utrecht). De arts vult gegevens als leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterolgehalte en eventuele medicatie van iemand in. Als is berekend wat het effect is van de medicatie en hoeveel ziektevrije jaren dit oplevert, kunnen patiënt en arts samen beslissen om te starten of te stoppen met medicatie, aldus UMC Utrecht. U-Prevent is gebaseerd op data van meer dan 700.000 patiënten in binnen- en buitenland.

'Consulteer altijd uw arts'

Wie de site opent krijgt te lezen dat U-Prevent bedoeld is ter informatie en naslag. "De tool is nadrukkelijk niet bedoeld om een diagnose te stellen en u kunt er geen aanbevelingen aan ontlenen voor het starten of stoppen van behandeling. De tool kan ook niet gebruikt worden als vervanging voor een professioneel medisch advies door een gekwalificeerde hulpverlener. Consulteer altijd uw behandelend arts indien u zorgen of vragen hebt over uw gezondheid of behandeling. Wacht nooit met het inwinnen van advies door een professionele medische hulpverlener en negeer dit advies nooit vanwege informatie op de U-Prevent website." Bronnen: ANP/UMC Utrecht

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!