Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ultrafijn stof Schiphol waarschijnlijk risico

12-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
vlieg_route_lucht_t_01.jpg
Het vliegverkeer op Schiphol is ,,een aanzienlijke bron’’ van ultrafijn stof, die na langjarige blootstelling ,,waarschijnlijk nadelige effecten'' heeft op de gezondheid van de omwonenden. Dat stellen deskundigen van de Universiteit Utrecht op basis van onderzoek van TNO.
Ultrafijn stof
TNO deed van maart tot mei metingen naar ultrafijn stof bij met name de Kaagbaan, waar veel vliegtuigen opstijgen. Daarbij bleek dat de hoeveelheden benedenwinds in woonwijken van Amstelveen en Amsterdam twee tot drie keer hoger zijn dan normaal in de lucht. Ultrafijn stof bevat hele kleine stofdeeltjes en dringt daarom diep in de longen door.
Dalende levensverwachting
Volgens TNO, GGD Amsterdam en de universiteit is nader onderzoek nodig naar de gezondheidsrisico's. Milieudefensie is stelliger over de gevolgen en gaat er vanuit dat de gemiddelde levensverwachting in de omgeving van de luchthaven daalt met vier maanden tot ruim een jaar. Het maakt daarbij een vergelijking met wonen dicht langs een snelweg.
Dicht langs de snelweg wonen
Het instituut IRAS van de Universiteit Utrecht stelt dat de risico’s mogelijk vergelijkbaar zijn met wonen dicht langs de snelweg. Meer onderzoek is echter nodig om het verschil met gezondheidsrisico's van het nog kleinere ultra fijnstof bij een luchthaven weer te geven ,,om geen appels met peren te vergelijken'', aldus onderzoeker Menno Keuken van TNO.
uitstoot is vijftig maal hoger
Op Schiphol wordt ultrafijn stof vooral uitgestoten door vliegtuigen die opstijgen. De uitstoot is vijftig maal hoger dan van een dalend vliegtuig en honderd maal hoger dan van een taxiënd vliegtuig. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!