Kassa

'Uitzendcontract biedt net zoveel zekerheid'

27-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_UWV_02.jpg
Voor de zekerheid om een baan te behouden maakt het vrijwel niets uit of mensen via een uitzendbureau aan de slag gaan of met een tijdelijk contract. Van beide groepen is rond de 70 procent na 2 jaar nog aan het werk. Dat concludeert uitkeringsinstantie UWV in een woensdag verschenen onderzoek.
Vast contract
Van de werkzoekenden die als uitzendkracht aan het werk gingen, kreeg 15 procent na 2 jaar een vast contract. Bij de mensen met een tijdelijk contract kreeg 18 procent een vaste aanstelling. ,,Je hoort vaak dat uitzendkrachten geen enkele vorm van zekerheid krijgen; dat is dus een fabeltje'', zegt Rob Witjes van het UWV.
Na 2 jaar
Maar hoe het met de werkzekerheid is gesteld na die periode van 2 jaar is nog onbekend. Daar gaat het UWV nog verder onderzoek naar doen. Ongeveer een derde van de mensen die via het UWV aan het werk komen, doet dat als uitzendkracht. Ongeveer 70 procent krijgt een tijdelijk contract en 2 procent krijgt direct een vaste aanstelling.
Mensen met WW-uitkering
Het UWV voorziet dat het aantal mensen met een WW-uitkering dit jaar door de economische krimp oploopt: van 340.000 vorig jaar tot bijna 380.000. In 2012 waren het er al 70.000 meer dan het jaar daarvoor.
Veranderen van sector
Uit het onderzoek van de uitkeringsinstantie blijkt ook dat meer dan de helft (55 procent) van de werklozen die langer dan een jaar thuis zitten, werk vindt in een andere sector dan waar ze daarvoor werkzaam waren. ,,Werkzoekenden uit sectoren die te lijden hebben van de economische crisis, kunnen vaak niet op korte termijn aan het werk in hun oude sector'', weet het UWV. Langdurig werkzoekenden die bereid zijn een ander beroep te kiezen, hebben gemiddeld 3 maanden eerder een baan gevonden dan mensen die dit niet doen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!