Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Uitval mbo moet beter worden onderzocht'

25-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boeken-school-studeren.jpg
De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) wil een uitgebreider onderzoek naar de uitval op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). ,,Het lijkt erop dat niveau 1 en 2 het afvoerputje van het mbo zijn en alle probleemgevallen daar worden geplaatst, zonder passende begeleiding'', aldus JOB-voorzitter Luuk Visser maandag. Hij vindt dat het ministerie van Onderwijs dat onderzoek moet uitvoeren.
Hij reageert daarmee op de maandag naar buiten gebrachte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over schooluitval op het middelbaar beroepsonderwijs. Het blijkt dat een op de tien leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs de opleiding binnen een jaar verlaat. 18 procent van de studenten verlaat het mbo na vier jaar zonder diploma. De uitval is het hoogst bij het laagste mbo-niveau, de assistentopleiding.
,,Veel van de studenten die uitvallen hebben leer- en sociale stoornissen. Maar het probleem kan ook de kwaliteit van de scholen zijn. Daar is te weinig aandacht voor studenten die buiten de massa vallen.''
De MBO Raad nuanceerde de cijfers van het CBS door te benadrukken dat vier op de vijf mbo'ers dus wél een diploma halen en de uitval op het hbo hoger is. ,,Die cijfers vallen absoluut niet mee'', zegt Visser. ,,Zonder mbo-diploma kom je nauwelijks aan de slag op de arbeidsmarkt.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!