Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Uitvaartverzekering: dit moet je weten

25 jun 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2190 keer bekeken
Rozen bloemen uitvaart hart 930x520
Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar het kan wel verstandig zijn om er één af te sluiten. Vaak neem je een uitvaartverzekering zodat nabestaanden niet de kosten hoeven te betalen als er te weinig spaargeld is. Maar ook als je wel voldoende spaargeld hebt, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. We leggen je uit waar je op moet letten.
Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen: een naturaverzekering (ook wel bekend als de combinatie-uitvaartpolis), de sommenpolis en de kapitaalverzekering.
Naturaverzekering
Met dit pakket verzeker je je voor diensten en producten, vaak in combinatie met een vrij te besteden bedrag. Met dat bedrag kun je extra kosten en speciale wensen bekostigen. Als je voor dit pakket kiest, zit je ook vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar.
Sommenpolis
Als je een sommenpolis afsluit, dan krijgen nabestaanden een vast bedrag uitgekeerd dat vrij besteed kan worden. Zo kunnen ze ook van het geld op vakantie gaan in plaats van de uitvaart te betalen…
Kapitaalverzekering
Bij een kapitaalverzekering kunnen nabestaanden het bedrag alleen besteden aan de uitvaart. Bij deze verzekering kun je zelf kiezen voor een uitvaartverzorger, of de verzekeraar kiest er één voor jou.

Is een uitvaartverzekering interessant voor jou?

Een uitvaartverzekering levert meer op dan een spaarrekening vanwege de huidige lage spaarrentes. Als je jaarlijks ook de vermogensrendementsheffing betaalt, houd je nauwelijks iets over van de spaarrente. Als je via een uitvaartverzekering spaart, betaal je geen vermogensbelasting als het verzekerd bedrag niet hoger is dan 7.232 euro.
De uitvaartdeposito
Je kunt ook kiezen voor een uitvaartdeposito. Dat is een geblokkeerde rekening die aangeboden wordt door partijen als Monuta en Dela. Met zo’n uitvaartdeposito krijg je een behoorlijke rente. Daarnaast weet je zeker dat het geld ook echt wordt gebruikt voor de uitvaart.
Aansluiten bij een uitvaartvereniging
Naast een uitvaartverzekering zijn er ook andere mogelijkheden, zoals de uitvaartvereniging. Een uitvaartvereniging heeft afspraken gemaakt met bepaalde dienstverleners zodat leden korting kunnen krijgen. Je betaalt enkel ledencontributie. Een vereniging is vaak voordeliger dan een uitvaartverzekering.
Verder kun je kiezen voor lijfrente. Bij overlijden gaat het overgebleven kapitaal naar de nabestaanden, die vervolgens het bedrag vrij kunnen besteden. Daarnaast is er nog de overlijdensrisicopolis. Deze polis keert alleen een bedrag uit als de verzekerde overlijdt gedurende de looptijd van de verzekering. Deze verzekeringen kennen een maximum eindleeftijd, als je die hebt bereikt vervalt de polis. Het geld kan vrij besteed worden door nabestaanden.

Vergelijken van uitvaartverzekeringen

Als je hebt besloten dat een uitvaartverzekering interessant genoeg is voor jou, dan kun je de verzekeringen gaan vergelijken. Zet eerst op een rijtje wat jouw uitvaartwensen zijn en hoeveel jouw uitvaart ongeveer mag kosten. Daarna bepaal je wat voor soort uitvaartverzekering je kiest (de naturaverzekering, sommenpolis en kapitaalverzekering zoals eerder in dit artikel is genoemd) en of je een vrije keuze wil in de uitvaartverzorger. Bij alle verzekeraars ben je in principe vrij in de keuze van uitvaartverzorger. Goed om te weten: bij de naturaverzekering van Monuta, Dela of PC Hooft kun je kiezen voor een andere uitvaartverzorger, maar is het bedrag dat je uiteindelijk krijgt lager.

Let op opbouw premie

Als je al het bovenstaande duidelijk op een rijtje hebt, dan kun je gaan kijken naar de premie. Een lage beginpremie geeft geen garantie voor een goedkope verzekering. Let daarom goed op of de premie de hele looptijd gelijk blijft of dat deze jaarlijks omhoog gaat.
De hoogte van de premie wordt ook bepaald door je leeftijd en het aantal jaren dat je premie betaalt. Ben je al wat ouder (bijvoorbeeld ouder dan 75 jaar), dan kun je vaak alleen kiezen voor een verzekering tegen koopsom.
Verzekeraars als Monuta, Dela en PC Hooft bieden soms heel wat voordeel. Vaak kunnen grote uitvaartverzekeraars goedkopere uitvaarten bieden dan een plaatselijke uitvaartondernemer.
Heb je gekozen voor een naturaverzekering? Dan bepaalt de inhoud van het pakket de hoogte van de premie.

Wel of geen indexering premie?

Let er verder op of een verzekering een zogeheten premie-indexering heeft. De indexering zorgt ervoor dat de premie jaarlijks wordt verhoogd, zodat het meegaat met de stijging van de uitvaartkosten. De uitvaartverzekering blijft op die manier waardevast. Mocht een polis geen jaarlijkse premie-indexering hebben (vaak zijn dat oude polissen), dan krijg je over een x aantal jaar veel te weinig uitgekeerd.

Lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap

Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten omdat het je bijvoorbeeld te veel geld kost? Dan kun je ook je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dit kost je niets en nabestaanden hoeven ook niets te betalen. Wel goed om te weten: nabestaanden krijgen niks van je lichaam terug. Ziekenhuizen hebben veelal wel een herdenkingsmonument voor nabestaanden. Meer informatie lees je hier.

Bron: Consumentenbond, Dela

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Breetje70
Breetje7031 jul 2020 - 21:48

Weet echt niet wat het beste is,ik heb zoveel problemen ook met dochter die opeens achternaam veranderde ex zware borderliner ,kan niet bespreken ?

Kassagebruiker
Kassagebruiker26 jun 2020 - 16:25

Al die grote verzekeringen die jou of je nabestaanden willen uitkleden met dure uitvaarten: Er bestaan ook budget uitvaarten, dan ben je voor 2.000 tot 3.000 euro klaar. Zonder liflafjes, toeters en bellen. Dààr gaat mijn voorkeur naar uit. Dus anders gezegd, je hoeft geen 10.000 of meer uit te geven, per slot beleef je als ere gast er niks meer van.

opdepennie
opdepennie26 jun 2020 - 11:15

Toen ik op 28 jarige leeftijd trouwde en met mijn vrouw zelfstandig ging wonen, namen we de uitvaartverzekering mee die beide ouders al vroeg hadden afgesloten bij DELA. De premie was derhalve nog geen 'gulden' per maand. Wat schetste echter onze verbazing toen de DELA-mijnheer doodleuk zei dat bij het verlaten van het ouderlijk huis de premie vervalt en opnieuw moet worden afgesloten. Die zou dan naar ruim 20 gulden gaan  (per maand). Wij hebben hem toen op een nette manier de deur gewezen en sindsdien wordt er bij ons niet meer over een uitvaartverzekering gepraat. Nu na 46 jaar na deze domper is er gelukkig veel veranderd. Los van het feit dat je altijd een flinke som geld moet bijbetalen, ongeacht de verzekering, kun je een uitvaart nu helemaal zelf dirigeren zonder tussenkomst van derden. En omdat zowel mijn vrouw als ik ons altijd hebben voorgehouden "ik ga niet voor mijn eigen begrafenis sparen", wordt een uitgave zoals voor het overlijden straks gewoon meegenomen in het te besteden budget. Klinkt allemaal misschien wat zweverig, maar voor ons beiden is dit onderdeel, behorende bij het leven net zoiets als een onverwachte uitgave bij bijvoorbeeld het vernieuwen van een wasmachine, auto of teevee. Gelukkig maar. (En dat heeft niets te maken met mijn nickname) 

1 Reactie
holiday
holiday27 jun 2020 - 1:01

Uitvaartondernemers zijn gewiekste praters, ze kijken eerst naar je polis en weten dan hoeveel je te besteden hebt.Daar gaan ze dik overheen als je niet op let en ze maken misbruik van de situatie, waar de mensen al snel zeggen "doe het maar".De uitvaartondernemer weet ook nooit de exacte prijzen, het hangt altijd van alles af..Ik vind dat als er onderhandeld wordt, dat dan de prijs vast staat en er niets meer bij mag komen.

Beyos
Beyos26 jun 2020 - 9:44

ik heb wel eens gehoord dat als iemand is overleden in het ziekenhuis, hij of zij dat wordt overgeplaatst naar een speciale ruimte in het ziekenhuis voor overleden patiënten. Echter, dat zou dan niet onder de ziektekostenverzekering en/of uitvaartverzekering vallen. De kosten van die speciale ruimte in het ziekenhuis zouden dan voor rekening van de erfgenamen komen.Hoe zit dit nu precies ?

2 Reacties
spikkel
spikkel26 jun 2020 - 10:57

Als je overlijdt in het ziekenhuis ga je naar het mortuarium. Als je daar niet binnen 3 uur opgehaald kan worden door de uitvaartondernemer, omdat deze het druk heeft of de arts eerst even zijn ronde afmaakt, krijgen bestaanden inderdaad een flinke rekening. Meer informatie kun je hier vinden: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4822416/kosten-mortuarium-onverwacht-nabestaanden-overledene-ziekenhuis 

harrybre
harrybre26 jun 2020 - 11:24

Juist. En daar begint al vrij snel de kassabel te rammelen. Bij overlijden thuis is dat opbaren bijv. in een eigen kamer. Houd wel rekening met de temperatuur: nu, 26C binnen, duurt het niet erg lang totdat het lijk tot ontbinding overgaat.Twee keer de ervaring gehad, dat heel erg veel zelf te doen is. Rouwkaarten sturen ? Per slakkenpost ? Tegenwoordig wordt er haast per direct gebeld en de volgende dag een elektronische overlijdenskaart opgestuurd. De baar dragen (lees: op een karretje) kunnen we met wat nabestaanden ook wel voortbewegen. En kist laten zakken ook. Broodjes + koffie doen we zelf wel. Crematie was vroeger fors duurder dan begraven, nu het omgekeerde. Dus eens een begroting opzetten kon wel eens handig zijn.Mijn vrouw en ik hebben liever, dat de uitvaartcenten zo veel mogelijk bij de kleinkinderen komen.

Gerrit1964
Gerrit196426 jun 2020 - 9:41

De omschrijving onder "sommen" en "kapitaal" is precies omgekeerd. Sommen is voor de uitvaartondernemer en kapitaal voor de nabestaande(n). 

1 Reactie
tijger1
tijger126 jun 2020 - 12:26

Beide verzekeringen keren een bedrag uit, waarover de nabestaanden kunnen beslissen. Niet de uitvaartondernemer.