Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitstoot auto's aan banden

25-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
auto_achterlicht_21.jpg
De uitstoot van Europese personenauto's wordt verlaagd. Er komen strengere CO2-normen voor nieuwe voertuigen. Dinsdag stemde het Europees Parlement in met het eerder bereikte akkoord hierover met de EU-lidstaten.
Norm
Nieuwe auto's mogen vanaf 2021 nog maar 3,9 liter brandstof per 100 kilometer verbruiken of wel 95 gram CO2-uitstoot per kilometer. Nu ligt het verbruik hoger. In 2020 moet al 95 procent van alle nieuwe auto's deze nieuwe norm halen.
Industrie
Duitsland blokkeerde lange tijd dit dossier. Het land wilde de nieuwe regels met 4 jaar vertragen om zijn grote auto-industrie meer tijd te geven.
Compensatie
Tussen 2020 en 2022 kunnen autofabrikanten de productie van zwaardere, minder zuinige auto's compenseren met zogeheten superkredieten voor zuinige modellen. Een zuinige auto (met een uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer) wordt dan geteld als twee auto's. Hierdoor neemt de gemiddelde uitstoot af voor de fabrikant, aangezien deze op de totale productie en niet per auto wordt afgerekend.
De EU-lidstaten moeten de regels nog bekrachtigen, maar dat wordt gezien als een formaliteit. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!