Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitstellen borstkankeronderzoek leidt tot meer sterfgevallen

02-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
Borsten borstkanker

Het is een slecht plan om het bevolkingsonderzoek borstkanker te verschuiven van eens in de twee jaar naar eens in de drie jaar, stellen Borstkankervereniging Nederland en KWF. Volgens de organisaties leidt dit ertoe dat meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden. Ze vragen staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) om het besluit te heroverwegen.

Vanwege personeelstekort en het coronavirus besloot de staatssecretaris om het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie een jaar te verschuiven. Beide patiëntenorganisaties voelen zich overvallen door dit besluit en ontvingen veel berichten van ongeruste vrouwen naar aanleiding van deze berichten. Daarom vroegen de organisaties Blokhuis om nadere toelichting.

Meer sterfgevallen aan borstkanker door nieuwe maatregel Blokhuis

Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar kunnen meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Hiermee kan borstkanker zo vroeg mogelijk opgespoord worden. Jaarlijks worden er 1 miljoen vrouwen gescreend. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat hiermee elk jaar 1450 sterfgevallen voorkomen. De nieuwe maatregel van Blokhuis leidt er volgens het Rijksinstituut toe dat er jaarlijks 57 meer mensen overlijden aan borstkanker. Dat is een toename van ongeveer 4 procent, becijfert het KWF. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!