Kassa

Uitstel voor statiegeld op kleine plastic flesjes

12-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Coca Cola fles 930x520
Er komt vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Ook moet dan 90 procent van deze flessen worden hergebruikt.
Die afspraak heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met de sector gemaakt. Het ministerie spreekt van een ,,doorbraak". Er was lang veel weerstand tegen het plan van supermarkten, frisdrankbedrijven en verpakkingsindustrie. Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval.

Statiegeld 'nog een stap te ver'

Er wordt in de Tweede Kamer ook al lang op aangedrongen om statiegeld op blikjes in te voeren. Maar dat bleek nog een stap te ver.
,,Statiegeld helpt - dat weten we - dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken", aldus Van Veldhoven.
Ze denkt aan de invoering van 10 tot 15 cent statiegeld op kleine plastic frisdrank- en waterflessen tot één liter. De flesje moeten worden ingezameld bij supermarkten. De staatssecretaris gaat met de verpakkingssector overleggen hoe het systeem het beste kan worden vormgegeven, schrijft ze aan de Kamer.

Proef leverde 'niet het gewenste resultaat'

Een proef om maatschappelijke organisaties (scholen, sportverenigingen) plastic flesjes en blikjes te laten verzamelen, leverde niet het gewenste resultaat op. De organisaties kregen bij inlevering bij speciale depots een vergoeding. Deze manier van inzamelen wordt wel voortgezet.
Van Veldhoven wil ook dat de verpakkingsindustrie een betere kwaliteit plastic gaan gebruiken. Daardoor kan meer gerecycled worden. Ze wil fabrikanten die goede plastics gebruiken minder laten betalen en producenten van moeilijk recyclebare verpakkingen meer laten betalen. Ze gaat hierover met de sector in overleg. De Tweede Kamer praat binnenkort over de aanpak van zwerfafval. ANP

Meer over:

plastic, statiegeld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

greetk
greetk12 mrt. 2018 - 19:36

en dan statiegeld heffen van 10 of 15 cent??? Dat boeit een gemiddelde scholier niet om het flesje niet in de struiken te gooien!In Duitsland is statiegeld op een blikje 25 ct,dan is het nog de moeite om het weer in te leveren.

kassiere
kassiere12 mrt. 2018 - 16:30

bijv. 'n houdertje voor op 't stuur van 'n fiets gratis of 'n ander leuk klein gadget waar de jeugd waarde aan hecht i.i.g. iets wat ze direct bij het inleveren mee krijgen, want dat metéén belonen werkt.

kassiere
kassiere12 mrt. 2018 - 16:23

zelfs bij de legeflessen-automaat in de supermarkt liggen de lege flessen vlak náást de grote afvalbak! ONverbeterlijk zulke mensen.................... gewoon even de doppen verwisseld en er nog 3 in kunnen leveren en mijn bon werd met 75ct verhoogd. zó snel verdien je nou aan de luiheid en het misdragen van anderen! kan er misschien iets verzonnen worden waarbij het de kunst is om er iets in te gooien of er iets leuks van te maken, zodat het 'n uitdaging wordt om het flesje te behouden en niet op straat te gooien? geef bij zoveel flesjes bijv. 'n 

harryromijn
harryromijn12 mrt. 2018 - 13:41

Waarom niet het inzamelen - en uitbetalen statiegeld dmv een tegoedbon bij de super / bank / school / ?? - ( ook ) via "openbare" inzamelautomaten ? Waarom de supermarkten opzadelen met deze kostenpost, is immers een maatschappelijk belang. Zoiets dus als de PIN-automaten, maar dan omgekeerd. Geen crimineel, die ze op zal willen blazen, wat zit nauwelijks tot geen geld in.Menig kind kan dan leuk zakgeld bijverdienen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!