Kassa

Uitstapje naar de horeca wordt nog grotere aanslag op portemonnee

15-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23414 keer bekeken
  •  
Horeca 1127

De horeca heeft op dit moment te maken met flinke kostenstijgingen voor energie, inkoop, huur en personeel. Naar verwachting zullen de prijzen bij restaurants en cafés dit jaar met ongeveer 8 procent stijgen. Dat zorgt ervoor dat uit eten gaan of een biertje drinken voor de consument een stuk duurder wordt. De prijsstijging bij hotels zal naar verwachting nog hoger zijn, zeker aangezien ze tot en met het derde kwartaal al met 15 procent zijn gestegen. Dat meldt Sjuk Akkerman, Sector specialist Services & Leisure bij ING. 

Door de oorlog in de Oekraïne zijn de energiekosten en de kosten voor de inkoop van producten fors gestegen. Als gevolg van het personeelstekort vragen werknemers een steeds hoger salaris, waardoor ook de kosten voor personeel toenemen. 

Verder zorgt de toegenomen inflatie ervoor dat verhuurders hun huren verhogen.

Hogere kosten worden doorberekend aan gast

De horeca zal de hogere kosten grotendeels moeten doorberekenen aan de gast om marge over te houden. Vanwege de sterke concurrentie in de afgelopen jaren door de forse groei van het aantal horecazaken en verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie staat de winstgevendheid van restaurants en cafés al langere tijd onder druk.

Meer bedrijven sluiten bij blijvende hoge kosten

Als de hoge kosten voor energie, personeel, huur en inkoop lang aanhouden en de overheid onvoldoende compenseert, zullen meer horecaondernemers genoodzaakt zijn hun bedrijf te sluiten. 

Er is namelijk ook geld nodig om te kunnen investeren in bijvoorbeeld het up-to-date houden van de zaak en de opgebouwde belastingschulden als gevolg van corona af te lossen.

Hotel kan gemakkelijker prijzen verhogen

Voor een hotel is het gemakkelijker om een hotelkamer iets duurder te maken dan voor een restaurant om de prijzen van eten en drinken te verhogen. Want als een restaurant te veel kosten doorberekent worden de hamburger en het biertje te duur en laat de gast die staan.

Kou zorgt voor hogere energiekosten

Nu het kouder wordt zal het energieverbruik, en daarmee ook de energiekosten, toenemen. Deze kosten kunnen verlaagd worden door bijvoorbeeld de gas-terrasverwarmers uit te laten en/of elektrische verwarmingskussentjes aan te schaffen die energiezuiniger zijn. 

Sommige gemeenten hebben hiervoor subsidiemogelijkheden, zoals in de gemeente Overbetuwe. De gemeente betaalt de helft van de rekening als een ondernemer elektrische kussens aanschaft. 

Bron: Sjuk Akkerman van ING/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Bastiaan_boekhoud
Bastiaan_boekhoud17 nov. 2022 - 0:10

Aad kan het maar beter bij de berekeningen van achter z'n scherm laten. Als je denkt dat 6 personen, gezamenlijk van de 2 vertrokken collega's 80u arbeidstijd opvangen door hard werken ben je niet goed. Ze gaan omhoog in uurloon. Met een beetje mazzel komt dat de efficiëntie op korte termijn ten goede. Maar je hoeft niet te verwachten dat ze zich voor een paar knaken extra blijven suf rennen. Daarnaast compenseer je die 80 gemiste werkuren per week niet zomaar even, waardoor overuren ook realistischer worden tegen het nieuwe tarief. Ook een hoger risico op ziekteverlof, ongelukken (dus arbeidongeschiktheid) en werkontevredenheid. Daarnaast is dit wel een aardig doemartikel. 6% was de gemiddelde prijsstijging in onze regionale markt. Veel ondernemers hier proberen de consument te beschermen en zelf de eerste klappen op te vangen. Is je rol als ondernemer in de maatschappij. Maar dat inzicht mist het linkse proletariaat

aad piraat
aad piraat16 nov. 2022 - 9:41

"Als gevolg van het personeelstekort vragen werknemers een steeds hoger salaris, waardoor ook de kosten voor personeel toenemen." Volgens  Sjuk Akkerman, Sector specialist Services & Leisure bij ING.  Deze redenering bestrijdt ik met het volgende rekenvoorbeeld. Een horeca gelegenheid met 8 personeelsleden bied tegen een hierop gebaseerde prijs de diensten en producten aan. op zeker moment verliest de gelegenheid 2 personeelsleden. Het gemiddelde salaris van de medewerkers is € 1500 netto p/m. De overige 6 medewerkers werken extra en keihard door waardoor de zaak door kan draaien. Hiervoor vragen en krijgen deze 6 € 200 p/m. meer salaris dus totaal € 1200. Dit afgezet tegen de salaris kosten van € 3000 p/m. van de verloren 2 medewerkers levert een positief rendement op van € 3000 - € 1200 = € 1800. Als het vervolgens in krappe arbeidsmarkt vervolgens lukt om er 1 medewerker bij te krijgen verdient deze ook € 1700 p/m. en blijft er nog een positief rendement van € 100 over. Het enige gevolg van deze ontwikkeling is dus dat de medewerkers in het vervolg harder moeten werken voor meer salaris, de eigenaar er € 100 p/m meer aan overhoud en er geen prijsstijging op basis van personeelskosten nodig is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!