Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitstapje naar de horeca wordt nog grotere aanslag op portemonnee

15-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23518 keer bekeken
  •  
Horeca 1127

De horeca heeft op dit moment te maken met flinke kostenstijgingen voor energie, inkoop, huur en personeel. Naar verwachting zullen de prijzen bij restaurants en cafés dit jaar met ongeveer 8 procent stijgen. Dat zorgt ervoor dat uit eten gaan of een biertje drinken voor de consument een stuk duurder wordt. De prijsstijging bij hotels zal naar verwachting nog hoger zijn, zeker aangezien ze tot en met het derde kwartaal al met 15 procent zijn gestegen. Dat meldt Sjuk Akkerman, Sector specialist Services & Leisure bij ING. 

Door de oorlog in de Oekraïne zijn de energiekosten en de kosten voor de inkoop van producten fors gestegen. Als gevolg van het personeelstekort vragen werknemers een steeds hoger salaris, waardoor ook de kosten voor personeel toenemen. 

Verder zorgt de toegenomen inflatie ervoor dat verhuurders hun huren verhogen.

Hogere kosten worden doorberekend aan gast

De horeca zal de hogere kosten grotendeels moeten doorberekenen aan de gast om marge over te houden. Vanwege de sterke concurrentie in de afgelopen jaren door de forse groei van het aantal horecazaken en verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie staat de winstgevendheid van restaurants en cafés al langere tijd onder druk.

Meer bedrijven sluiten bij blijvende hoge kosten

Als de hoge kosten voor energie, personeel, huur en inkoop lang aanhouden en de overheid onvoldoende compenseert, zullen meer horecaondernemers genoodzaakt zijn hun bedrijf te sluiten. 

Er is namelijk ook geld nodig om te kunnen investeren in bijvoorbeeld het up-to-date houden van de zaak en de opgebouwde belastingschulden als gevolg van corona af te lossen.

Hotel kan gemakkelijker prijzen verhogen

Voor een hotel is het gemakkelijker om een hotelkamer iets duurder te maken dan voor een restaurant om de prijzen van eten en drinken te verhogen. Want als een restaurant te veel kosten doorberekent worden de hamburger en het biertje te duur en laat de gast die staan.

Kou zorgt voor hogere energiekosten

Nu het kouder wordt zal het energieverbruik, en daarmee ook de energiekosten, toenemen. Deze kosten kunnen verlaagd worden door bijvoorbeeld de gas-terrasverwarmers uit te laten en/of elektrische verwarmingskussentjes aan te schaffen die energiezuiniger zijn. 

Sommige gemeenten hebben hiervoor subsidiemogelijkheden, zoals in de gemeente Overbetuwe. De gemeente betaalt de helft van de rekening als een ondernemer elektrische kussens aanschaft. 

Bron: Sjuk Akkerman van ING/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!