Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitspraken vastgoedfraudezaak duren hele dag

16-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
hypotheek_huis_geld_68.jpg
De rechtbank Midden-Nederland heeft maandag de hele dag uitgetrokken voor de uitspraken tegen zeventien mensen die een rol zouden hebben gespeeld in de zogenoemde Peseta-zaak. In deze zaak draait het om grootschalige vastgoedfraude, witwassen van geld en vervalsen van papieren. Er zijn gevangenisstraffen van een half jaar tot ruim vijf jaar en enkele langdurige beroepsverboden geëist.
Veel valse hypotheekaktes afgesloten
Onder de verdachten zijn twee notarissen en een vrouwelijke advocaat. Een van de notarissen geldt als hoofdverdachte in de zaak. Via zijn kantoor zijn volgens het Openbaar Ministerie veel valse hypotheekaktes afgesloten en bouwdepots aangevraagd. Politie en justitie hebben sinds 2010 onderzoek gedaan naar de vastgoedfraude.
Illegalen
Bendeleden kochten in Amsterdam en Flevoland huurwoningen van corporaties. Die konden ze goedkoop krijgen, omdat het de bedoeling was dat kopers de huizen zouden opknappen. Maar de verdachten verhuurden de huizen aan illegalen of gebruikten ze voor hennepteelt en drugsdeals.
Witgewassen
Ondertussen vroegen ze met valse namen en loonstrookjes wel hypotheken en bouwdepots aan. Het geld werd witgewassen en uitgegeven aan luxe goederen.
Tonnen schuld
De bende betaalde mensen om hun naam te lenen voor hypotheekaktes. Deze mensen bleven met tonnen schuld zitten. Omdat de meesten zelf geen geld hadden, konden de banken het geld niet terugvorderen.

Meer over:

fraude, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!