Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitspraak over wurgkrediet ABN AMRO biedt hoop voor andere gedupeerden

05-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3343 keer bekeken
  •  
abn amro 930x520

De Consumentenbond is blij met de recente uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) over de woekerrente bij ABN AMRO. De Commissie van Beroep van het Kifid oordeelde dat er voor klanten met een flexibel krediet bij ABN AMRO teveel rente in rekening was gebracht en dat dit moet worden terugbetaald. Dit biedt hoop voor andere gedupeerden van woekerrentes.

De Commissie van Beroep stelt dat consumenten mochten verwachten dat de variabele rente op doorlopende kredieten zou meestijgen én -dalen met de ontwikkeling van de marktrente. Echter, toen de marktrente daalde, bleef ABN AMRO wel dezelfde rente rekenen als daarvoor in plaats van dat het deze liet meedalen met de marktrente. Circa 80.000 klanten van AB AMRO hebben een soortgelijk doorlopend krediet aan het krediet behandeld in de Kifid-zaak.

Ook andere doorlopende kredietaanbieders rekenen te hoge rentes

Stef Smit, directeur van Consumentenbond Claimservice, is tevreden met de uitspraak. Wat de bond betreft geldt deze uitspraak dan ook niet alleen voor klanten bij ABN AMRO. "Ook klanten van andere aanbieders die de afgelopen jaren de rente kunstmatig hoog hielden, zijn gedupeerd." Er lopen bij het Kifid nog procedures tegen Santander en Vesting Finance over dezelfde soort kredieten. Deze uitspraken worden later in 2021 verwacht. De Consumentenbond Claimservice nog onderzoekt of er andere aanbieders in de fout zijn gegaan.

Onwetendheid consument over reële rente bij doorlopend krediet

Smit stelt dat mensen vaak geen idee hebben "of ze een reële rente betalen. Naast rente op doorlopende kredieten gaat het ook om de rente die je betaalt voor roodstaan op je betaalrekening en voor kredieten die gekoppeld zijn aan een creditcard. Ook in die gevallen moet de bank de te veel betaalde rente terugbetalen."

Meld je aan om je woekerrente terug te krijgen

Vermoed je dat je te veel rente hebt betaald? Dan kun je je aanmelden bij Consumentenbond Claimservice.  Na de uitzendingen van Kassa over de woekerrentes op kredieten wil Consumentenbond Claimservice proberen om deze rente voor jou terug te krijgen! Ook kun je Kassa mailen via kassa@bnnvara.nl.
In de uitzending van zaterdag 6 maart 2021 volop aandacht voor de uitspraak van het Kifid over het wurgkrediet bij ABN AMRO. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

johannes19852
johannes198528 mrt. 2021 - 13:15

Goedendag.ik heb de kassa aflevering over ABN over doorlopend krediet gezien.Mijn vraag is geld dit ook over een ABN flexiel krediet ?Ik heb al meer dan meer dan 10 jaar een flexiel van € 25;OOO en betaal alle jaren 8% rente.In 2017 toen ik 65 jaar werd kon ik niets meer opnemen en moet ik nu elke maand bijna €500 betalen,en ook nog steeds tegen 8% rente. Inmiddels heb ik alleen al over de €25.000 de laatste 10jaar al €19.610 aan rente betaald.Het bedrag is meer dan € 19.610 maar Ik kan alleen maar over de laatste 10 jaar terug kijken hoeveel ik aan rente betaald heb.Kom ik ook in aanmerking voor een gedeeltelijke teruggave van de betaalde rente ? MVG Johannes van Duin email : johannes.1952@kpnmail.nl Telf 0620019566

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!