Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitlatingen op Facebook vaker reden ontslag

14-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Facebook_16.jpg
Uitlatingen op sociale media leiden vaker tot ontslag op staande voet. Vergeleken met een paar jaar geleden krijgen juridisch dienstverleners te maken met ,,substantieel meer'' ontslagzaken waarin Facebook, Twitter of LinkedIn wordt aangedragen als reden voor het de laan uitsturen van een werknemer.
Sociale media vaker een rol
Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en oprichter van Ontslag.nl, verklaart dat het in negen van de tien ontslagzaken nog altijd gaat om bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren. Maar in de groep die overblijft spelen sociale media vaker een rol.
Driehonderd ontslagzaken
DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, behandelde vorig jaar driehonderd ontslagzaken waarin dit speelde, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant. Dat waren er ,,tientallen meer'' dan in voorgaande jaren. Ook Achmea Rechtsbijstand signaleert een stijging, al gaat het hier nog wel om heel weinig zaken.
Mensen plaatsen opmerking over de baas zwart-op-wit online
Deskundigen schrijven de toename toe aan mensen die nu vaker actief zijn op het web. Waar een ongepaste opmerking over de baas vroeger alleen gedeeld werd met het gezelschap van een verjaardagsfeestje, plaatsen mensen deze nu vaak zwart-op-wit online. Ook andere kwetsende posts die op de een af andere manier gelinkt kunnen worden met iemands baan, kunnen werknemers duur komen te staan.
Het hoeven niet eens per se opmerkingen te zijn: afgelopen jaar werd bijvoorbeeld een verpleegkundige op straat gezet, omdat zij haar dochter - toen Miss Nederland - tijdens een avonddienst op haar afdeling enkele foto's in ziekenhuiskleding liet maken. De dochter plaatste de kiekjes vervolgens op Facebook en zo kwam de zaak aan het rollen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!