Kassa

Uitkeringsontvanger kan of wil vaak geen werk

07-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sparen spaargeld euro schaal pensioen 930
Ruim de helft van de uitkeringsontvangers die vorig jaar niet werkten, kon of wilde ook niet werken. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht op basis van nieuwe cijfers, die op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gemaakt.
Nederland telde vorig jaar 1,1 miljoen niet-werkenden van 15 tot 65 jaar met een sociale uitkering. Van deze groep gaf 54 procent aan niet te kunnen of willen werken.
Arbeidsongeschiktheidsuitkering
Het gaat dan voornamelijk om mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daarvan zei een ruime meerderheid niet in staat tot werk te zijn. Van de niet-werkende bijstandsontvangers wilde of kon 47 procent niet werken. In de WW wilden de meeste mensen wel opnieuw aan de slag.
Uitkering mét baan
Naast de 1,1 miljoen mensen met een uitkering die niet werkten, waren er ook nog 363.000 mensen mét een uitkering die in 2016 wel werkten. Dit gaat dan bijvoorbeeld om mensen die meerdere banen hadden en één baan kwijt zijn geraakt en daarvoor een WW-uitkering ontvangen. Ook kunnen mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaard in deeltijd werken. ANP

Meer over:

uitkering
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

gypsyjoy
gypsyjoy8 okt. 2017 - 19:18

Is er ook gekeken naar het verschil tussen stad of dorp? Ik woon in een dorp en ik zie dat het arbeids-ethos erg hoog ligt. Daarentegen hoor ik in de grote stad geluiden zoals in het bovenstaande artikel beschreven. Hoe kan dat? En hieraan de vraag gekoppeld hoe is er onderzocht? Alles op 1 grote hoop gooien geeft een verkeerd beeld mi. Ik ben benieuwd.

alfaromeo164
alfaromeo1647 okt. 2017 - 18:14

En weer het zoveelste artikel om werkenden op te zetten tegen mensen met een uitkering. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!