Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitkeringsgerechtigde pleegt vaker zelfmoord

04-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
werkeloos1_08.jpg
Mannen en vrouwen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering plegen vijf tot acht keer vaker zelfmoord dan mensen met een baan. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Den Haag in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Den Haag maakte dit woensdag bekend.
Onderzoek
De onderzoekers bekeken de ruim 15.000 zelfmoorden die tussen 2002 en 2011 in ons land werden gepleegd (gemiddeld vier per dag). Mensen met een werkloosheidsuitkering slaan al wat vaker de hand aan zichzelf, maar uitkeringsgerechtigden die in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn, doen dat nog meer.
Opvallend grote verschillen
De gemeente Den Haag noemt de verschillen opvallend groot. ,,Het hoge aandeel van mensen met een uitkering in de groep die zelfdoding pleegt, geeft aan dat het langdurig niet deelnemen aan de arbeidsmarkt een belangrijke factor is.’’
Trainen
De onderzoekers van de Haagse GGD pleiten er voor om medewerkers van uitkeringsinstanties te trainen in het herkennen van mensen met suïcidaal gedrag. Zij zouden hen dan kunnen doorverwijzen.
Vaker mannen
Uit de studie blijkt ook dat zelfdoding vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Ook komt naar voren dat het aantal suïcides onder mannen en vrouwen die ongehuwd, gescheiden, alleenstaand of weduwe of weduwnaar zijn, vaak drie tot vier keer hoger ligt dan bij getrouwde mensen.
Gatekeeperstrainingen
De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid) wil dat er in zijn stad ook zogenoemde gatekeeperstrainingen worden gegeven voor het vroegtijdig herkennen van zelfmoordneigingen. Zo'n opleiding wordt gegeven aan huisartsen, maatschappelijk werkers, bedrijfsartsen, schooldecanen, politiemedewerkers en schuldhulpverleners. Momenteel wordt door de GGD Amsterdam, de VU Amsterdam en GGZ Friesland al het effect van dit soort trainingen gemeten.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!