Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitgeversverbond verliest geding om e-books

21-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
e-book_09.jpg
De e-bookwebwinkel Tom Kabinet mag vooralsnog doorgaan met het te koop aanbieden van tweedehands e-books via haar website. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam maandag bepaald.
Inbreuk auteursrechten
Het Nederlands Uitgeversverbond (NUV) probeerde via een kort geding een verbod op de verkoop van tweedehands e-books door Tom Kabinet af te dwingen. Volgens de uitgevers maakt Tom Kabinet met haar website inbreuk op de auteursrechten van de bij haar aangesloten schrijvers.
Voorwaarde
De site TomKabinet.nl is een marktplaats waar gebruikers e-boeken tweedehands kunnen aanbieden en kopen. De site stelt daarbij als voorwaarde dat het een legaal gekocht e-boek moet zijn en dat de verkoper zijn e-boek verwijdert zodra het door iemand is gekocht. Maar volgens het NUV is dat nu juist niet te controleren. ,,Daarmee faciliteert de site de verkoop van illegale e-boeken'', stelde het uitgeversverbond.
Dezelfde regels
Maar de voorzieningenrechter oordeelt dat dit niet eenduidig valt op te maken uit de Europese rechtspraak. Volgens de rechter kan niet worden uitgesloten dat voor e-books dezelfde regels gelden als voor papieren boeken, die hoe dan ook tweedehands mogen worden verkocht. Zolang de rechtspraak op dit terrein geen uitsluitsel biedt, gaat het volgens hem te ver om in kort geding deze handel te verbieden.
ANP

Meer over:

e-book, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!