Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Uitgaven in aanloop naar kerst opnieuw gestegen

23 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shoppen
In de aanloop naar Kerstmis trekken Nederlanders steeds meer de portemonnee. Afgelopen zaterdag gaven Nederlanders met hun bankpas 665 miljoen euro uit aan de toonbank. Dat blijkt uit betaalgegevens van Betaalvereniging Nederland.
De uitgaven van afgelopen zaterdag bedragen 170 miljoen meer dan op een gewone zaterdag. Opvallend is dat het aantal betalingen in vergelijking met vorig jaar is gedaald, maar de uitgaven met 70 miljoen zijn gestegen. De kassa’s waren het drukst om kwart over vier in de middag.

Kerstmarkten en -feesten

Niet alleen werd er zaterdag meer geld uitgegeven, ook in de dagen ervoor werd de hand niet bepaald op de knip gehouden. Nederlanders gaven van zondag tot en met zaterdag bijna drie miljard euro uit, bijna 600 miljoen meer dan in een normale week. Plaatsen waar uitzonderlijk veel geld werd uitgegeven zijn de Limburgse gemeenten Valkenburg en Maastricht. Dat heeft volgens Betaalvereniging Nederland te maken met de plaatselijke kerstmarkten en -feesten.

Online aankopen

Niet alleen op de kerstmarkten werd flink gespendeerd. Ook online shopten Nederlanders erop los. In webwinkels werd 1,6 miljard euro via iDEAL uitgegeven in de week van zondag tot en met afgelopen zaterdag. Dat is 350 miljoen meer dan gebruikelijk. Volgens betaalvereniging Nederland kunnen de meeste betalingen aan de kerstaankopen worden toegeschreven. ANP

Meer over:

gestegen, kerst, uitgaven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar