Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitgaven gemeenten dalen, prestaties stijgen

22-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Euro_100_23.jpg
Gemeenten geven steeds minder uit, maar de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening wordt steeds beter. Dat komt vrijdag naar voren uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Daling
De gemeentelijke uitgaven namen over de periode 2006 - 2011 weliswaar toe met gemiddeld 0,9 procent per jaar. Maar verdere uitsplitsing van de cijfers laat zien dat de uitgaven tot 2009 stegen, daarna zette een daling in. In 2011 was een forse daling te zien van 3,8 procent.
Crisis
De inkomsten van de gemeenten liepen ook terug. Dat werd voor een groot deel veroorzaakt door tegenvallers bij de exploitatie van bouwgrond door de economische crisis. Zo werd in 2006 nog 1 miljard euro winst gemaakt op de verkoop van bouwgrond, in 2011 was dat omgeslagen in een verlies van 0,9 miljard.
Kwaliteit erop vooruit
Aan de prestatiekant is volgens het rapport te zien dat de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeentes erop vooruit is gegaan. Dat was met name het geval bij brandweer en politie, cultuur en openbare gezondheidszorg. Die voorzieningen werden overigens wel duurder. Zo investeerden gemeenten fors in de centra voor jeugd en gezin en staken ze ook meer geld in theaters en bibliotheken, aangezien die kampen met afnemende bezoekersaantallen. Ook de huisvesting van scholen werd duurder, maar daar vertaalde zich dat niet in een kwaliteitsverbetering. In 2011 gaven gemeenten in totaal 55 miljard euro uit. In 2006 was dat 48,1 miljard euro.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!