Kassa

Uitgaven aan zorg stijgen met 3,2 procent

  •  
16-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
echo_04.jpg
De uitgaven in de zorg zijn in 2011 met 3,2 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal werd in 2011 90 miljard euro aan gezondheids- en welzijnszorg uitgegeven. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
Stijgingen
De stijging is minder hoog dan in de voorgaande periode. Tussen 2004 en 2008 stegen de kosten met 6,4 procent per jaar, waarna de stijging langzaam begon te dalen. Die trend zet door, zo blijkt. Per hoofd van de bevolking geven we nu 5392 euro uit aan zorg. Het aandeel van de uitgaven aan de zorg in het totale bruto binnenlands product stijgen naar ongeveer 14,9 procent.
Loonkosten
Verreweg het meeste geld wordt uitgegeven aan loonkosten, zeker omdat er meer mensen zijn aangekomen en zij meer salaris krijgen. Ook de uitgaven aan de huisarts stegen aanzienlijk met 8 procent. Dat komt vooral door tariefverhogingen.
Tandarts
De uitgaven aan de tandarts zijn nauwelijks gestegen, zo meldde het CBS. De beperkte stijging van slechts 0,8 procent komt vooral, doordat de tandheelkundige zorg voor mensen tussen de 18 en 22 jaar uit de basisverzekering is verdwenen.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!