Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uiterlijk Zwarte Piet bijna nergens aangepast

31-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwartepiet_12.jpg
Het uiterlijk van Zwarte Piet verandert bijna in geen enkele stad of dorp in Nederland. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS en de regionale omroepen. Van de 211 ondervraagde sinterklaascomités doen er vijf aanpassingen aan het uiterlijk van hun pieten.
Discussie speelt niet in veel gemeenten
De meeste organiserende comités zeggen dat de discussie in hun gemeente niet speelt en dat er daarom niets wordt aangepast. Wel geven comités aan dat de laatste jaren het uiterlijk van Zwarte Piet al enigszins is veranderd. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak niet meer te zien en kroeshaar maakt plaats voor andere haardrachten.
De donkere kleur van de pieten blijft in bijna alle gemeenten. Het ene comité spreekt van 'chocoladebruin', de ander houdt het op 'pietzwart'.
Veelsoortige pieten
Gouda, waar op 15 november de landelijke intocht plaatsvindt, maakte eerder deze maand bekend dat er naast veel Zwarte Pieten ook acht stroopwafel- en kaaspieten meelopen met een goudgele kleur. In Amsterdam is een deel van de pieten geschminkt met roetvegen. Utrecht wil het officieel niet zeggen, maar houdt de mogelijkheid open om gekleurde pieten in te zetten. In Haarlem lopen er bloemenpieten mee. Aalten zet naar aanleiding van de discussie een blanke Piet in.
Ook is er een klein aantal comités dat er nog niet uit is. Zij wachten op de verhaallijn van het Sinterklaasjournaal of een uitspraak van de Raad van State. Die buigt zich momenteel over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan de figuur van Zwarte Piet. De uitspraak is drie dagen voor de landelijke intocht. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!