Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uit eten met kerst? Dan moet je steeds vaker van tevoren betalen

15-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2404 keer bekeken
  •  
Horeca 1127

Wie met kerst uit eten wil, krijgt steeds vaker van tevoren al de rekening gepresenteerd. Door mensen bij het reserveren de rekening al te laten betalen, proberen horecaondernemers te voorkomen dat ze met lege tafels komen te zitten. Dat meldt de Telegraaf.

Persvoorlichter Vincent van Leeuwen bij Van der Valk hotels laat aan de krant weten dat gasten die niet komen opdagen “het verschil kunnen betekenen tussen winst en verlies.”

No-shows die horeca niet op kan vangen

Hij stelt dat er “gasten zijn die vergeten dat ze gereserveerd hebben of bij meerdere restaurants boeken en pas op het laatste moment besluiten waar ze naar toe gaan.” 

Restaurants hebben volgens hem door de hoge energie-, huur- en personeelskosten en eventuele nog af te lossen coronaschulden, geen reserves meer om de lege tafels op te vangen.

Daarnaast laat hij aan de Telegraaf weten dat het “jammer is om nee te moeten verkopen tegen anderen als er uiteindelijk wel plek blijkt te zijn of ingekocht eten te moeten laten bederven.” Drankjes worden wel ter plekke pas betaald. 

Kosteloos annuleren als je het tijdig doet

Betalen voor iets wat je nog niet hebt gekregen, niet iedereen zal het er mee eens zijn. De Koninklijke Horeca Nederland heeft in elk geval voorwaarden vastgesteld die bepalen wanneer restaurants van tevoren om een betaling mogen vragen. Daarnaast kun je gewoon nog kosteloos annuleren als je dat tijdig doet. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Chiba
Chiba19 dec. 2022 - 23:54

Ja er zijn tegenwoordig veel asociale types, die reserveren en niet op komen dagen.of ze reserveren bij meerdere restaurants. Zou ook goed zijn bepaalde mensen op een zwarte lijst te zetten om reservering onmogelijk te maken, maar dat is niet haalbaar.

Henk.S
Henk.S19 dec. 2022 - 16:48

Belachelijk, maar ik begrijp het wel. De horeca weet van gekkigheid wat ze moeten doen om de tent te vullen. Misschien moeten ze eens goed kijken naar de belachelijke prijzen die ze vragen voor een pilsje of een glaasje wijn.

nipe1
nipe119 dec. 2022 - 16:30

Uit eten word veel te duur we zijn blij dat we nog gewoon te eten hebben! dank je kabinet!

wim koelewijn
wim koelewijn19 dec. 2022 - 13:24

Helemaal terecht....niks mis mee...fatsoenlijk afbellen is toch het minste wat je kunt doen...of je het vooruitbetaalde dan terug krijgt is de volgende vraag.....

harrybre
harrybre19 dec. 2022 - 13:02

met zoveel mensen, dei NIET op komen dagen, een typisch geval van: eigen schuld, dikke bult.

DAS13
DAS1319 dec. 2022 - 8:43

Heel logisch. Normaliter zou ik alleen achteraf betalen in de horeca na het krijgen en proeven van de maaltijd. Maar gezien dat de horeca ondernemers zo belge op hun laatste benen lopen en veel van de afgelopen paar jaren moeten proberen goed te maken vind ik dit geen onlogische keuze. Niet dat ik naar een restaurant ga op 25/26 december mij veel te druk en teeven kerst gedoe. Daarbij Ik ben geen christen maar atheïst, ik wil de geboorte van die fictieve persoon niet vieren. Muv christenen vind ik de rest vaak maar hypocriet. Heb van die collega's die mensen van joodse of islamitische komaf bekritiseren en achter hun tijd om belachelijk maken omdat je hun geloof beleiden maar dan zelf wel de geboorte van Jesus "vieren" door hun zelf vol te vreten. Hypocriet much?

1 Reactie
tenormin
tenormin19 dec. 2022 - 13:22

U dwaalt wel heel ver van het onderwerp af. Al dan niet van tevoren betalen bij een restaurant.

Wilma-60
Wilma-6016 dec. 2022 - 9:39

Nu lijkt mij ook heel normaal, dat restaurant moet toch weten hoeveel gasten er komen, daar kopen ze ook meest in. Er zijn genoeg mensen die reserveren maar, niet komen, dat kost het restaurant geld , want ze houden die plaats bezet. Als andere mensen dan willen reserveren kan dat niet !! Ik vind het terecht dat je moet betalen bij het reserveren !

1 Reactie
tenormin
tenormin19 dec. 2022 - 13:25

Helemaal mee eens. Ook zij maken kosten, vroeger kwam men gewoon niet opdagen en hoefden restaurants er geen punt van te maken. Nu moeten ze wel. En ik denk dat een goed restaurant, als er echt sprake van overmacht is (ziekenhuisopname of overlijden) ze er natuurlijk een uitzondering op maken.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!